NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak meksykański

„Kurczak meksykański jest szybkim i prostym w przygotowaniu daniem, które doskonale nadaje się na obiad. Składa się z podsmażonego a następnie upieczonego na złocisty kolor kurczaka z dodatkiem sosu na bazie pomidorów, kukurydzy i fasoli”

Kurczak meksykański

Składniki:

  • 10 pałek z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 drobno posiekana średnia cebula
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 800 g posiekanych pomidorów z puszki
  • ½ puszki kukurydzy
  • ½ puszki czerwonej fasoli
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzuci pałki i smażyć na średnim ogniu aż zbrązowieją, następnie wyciągnąć je i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Włożyć do niego mięso z kurczaka i piec przez około 25 minut.  
  3. Na patelnię wrzucić cebulę i smażyć przez 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodać chili w proszku i kolendrę, smażyć przez kilka chwil, mieszając.
  4. Dodać pomidory, kukurydzę oraz fasolę starannie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Kurczaka przełożyć na patelnię lub ułożyć na talerzu i polać sosem.

kurczak po meksykańsku, kurczak meksykański, kurczak przepis, przepisy z kurczaka, przepis na sos meksykański

 

„Źródło przepisu: "Potrawy z kurczaka” – z kuchennej półeczki

poniedziałek, 22 kwietnia 2013, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2013/04/22 14:52:48
podoba mi sie pyszotka:)
-
2013/04/23 09:49:20
Musi być naprawdę smaczne. Do tego kieliszek wina i mamy idealny obiad. Pozdrawiamy!