NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ryba zapiekana

„Ryba zapiekana w piekarniku na sposób włoski, a więc z pomidorami, kaparami, oliwkami i mozzarellą. Do przygotowania tego dania możemy użyć filetów z białej ryby takich jak dorsz, tilapia czy mintaj. Potrawę najlepiej podawać z makaronem”

Ryba zapiekana

Składniki:

  • 4 filety białej ryby np. tilapii, dorsza
  • 1 cukinia, pokrojona na 12 plastrów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 2/3 szklanki czerwonego wina
  • 80 dag pokrojonych pomidorów z puszki
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  •  ¼ szklanki czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych w plasterki
  • ¼ szklanki zielonych oliwek bez pestek, pokrojonych w plasterki
  • 2 łyżki kaparów, osączonych i posiekanych
  • 150 g mozzarelli, pokrojonej w plastry
  • sól, pieprz

Ryba zapiekana, zapiekana ryba, ryba zapiekana w sosie, ryba przepisy, ryba zapiekana z serem

Wykonanie:

  1. Oliwę rozgrzać w garnku. Wrzucić cebulę i smażyć na wolnym ogniu przez 5 minut, aż zmięknie, ale nie zarumieni się. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę.
  2. Wlać wino i zwiększyć ogień. Gotować, aż sos nieco zgęstnieje. Dodać pomidory, cukier i zagotować. Dusić pod przykryciem przez około 10-15 minut.
  3. Do sosu dodać oliwki i kapary, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Rybę ułożyć w płytkim żaroodpornym naczyniu. Na każdym filecie ułożyć po 3 plasterki cukinii, zalać rybę sosem.
  5. Piec 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190oC, aż ryba zmięknie.
  6. Wyjąć z piekarnika i ułożyć na wierchu plasterki mozzarelli.
  7. Wstawić do piekarnika jeszcze na 5-10 minut, aż ser się roztopi.

Ryba zapiekana, zapiekana ryba, ryba zapiekana w sosie, ryba przepisy, ryba zapiekana z serem

 źródło przepisu: „Ryby i owoce morza – z kuchennej półeczki”

piątek, 26 kwietnia 2013, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2015/10/20 11:07:19
Świetny przepis! Zresztą nie tylko ten. Gratulujemy bloga. Będziemy zaglądać i podglądać :-)