Blog > Komentarze do wpisu
Smażony ryż
„Smażony ryż ze złocistym kurczakiem obtoczonym w curry i warzywami przygotowany na sposób chiński. Bardzo apetycznie wyglądające danie z dodatkiem kolorowych warzyw takich jak papryka, groszek, kukurydza czy marchewka. Na koniec do ryżu dodajemy usmażoną jajecznicę oraz doprawiamy sosem sojowym. Ryż najlepiej podawac z dodatkiem sosu słodko-kwaśnego”

Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka curry
- oliwa z oliwek
- 400 g ugotowane ryżu długoziarnistego
- 3 jajka
- 5 łyżek mleka
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 150 g świeżego lub mrożonego groszku
- 2 małe cebule
- ½ czerwonej papryki
- ¼ kapusty pekińskiej
- 200 g kukurydzy z puszki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki curry
- sól, pieprz

Wykonanie:
- W miseczce wymieszać 2 łyżki mąki, 1 łyżkę curry i ¼ łyżeczki soli.
- Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, obtoczyć wszystkie kawałki w mące i curry. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek, podsmażyć na niej kurczaka na złocisty kolor, zdjąć z patelni.
- Jajka roztrzepać z mlekiem i szczyptą soli. Usmażyć z nich jajecznicę na tej samej patelni.
- Ugotować marchewkę oraz groszek.
- Cebulę pokroić w kostkę lub piórka. Liście kapusty pekińskiej oczyścić i poszatkować. Paprykę pokroi w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, przełożyć na nią cebulę, kapustę oraz paprykę. Podsmażać na małym ogniu przez około 10 minut.
- Na patelnię z warzywami dodać groszek, marchewkę oraz kukurydzę. Wsypać ugotowany ryż, 2 łyżki curry, wymieszać. Dodać kurczaka oraz jajecznicę, wlać sos sojowy, delikatnie wymieszać, ewentualnie doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

czwartek, 11 kwietnia 2013, baaaraneeek