NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Zupa tajska

„Zupa tajska z dodatkiem bardzo aromatycznej tajskiej czerwonej pasty curry, mleka kokosowego i sosu sojowego. Przyrządzona na bazie mięsa z kurczaka i chińskiego makaronu jajecznego. Z dodatkiem groszku, papryki i cebuli dymki”

Zupa tajska

 

Składniki:

  • 1 płat suszonego chińskiego makaronu jajecznego
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 4 podudzia z kurczaka bez skóry, pokrojone w kostkę lub 1 pierś z kurczaka
  • 1 pęczek cebuli dymki, pokrojonej w plasterki (białą i zieloną część osobno)
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru, drobno posiekanego
  • 850 ml wywaru drobiowego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 mała drobno posiekana czerwona papryka
  • 60 g mrożonego groszku
  • sól, pieprz

Zupa tajska, zupa tajska z kurczakiem, zupa tajska przepis, zupa tajska z mlekiem kokosowym, tajska zupa, zupy z kurczakiem, tajska zupa kokosowa, zupa kokosowa tajska

Wykonanie:

  1. Włożyć makaron do płaskiego naczynia i namoczyć we wrzącej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. W garnku rozgrzać olej, dorzucić kurczaka i smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając aż zbrązowieje. Dorzucić białe części dymki, czosnek oraz imbir. Smażyć mieszając przez 2 minuty.
  3. Dolać wywar, mleko kokosowe oraz sos sojowy. Dodać pastę curry i masło orzechowe. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 8 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  5. Dorzucić paprykę, groszek i zielone części dymki, gotować jeszcze przez około 10 minut.
  6. Około 2 minuty przed końcem gotowania dołożyć makaron.

Zupa tajska, zupa tajska z kurczakiem, zupa tajska przepis, zupa tajska z mlekiem kokosowym, tajska zupa, zupy z kurczakiem, tajska zupa kokosowa, zupa kokosowa tajska

źródło przepisu: „Potrawy z kurczaka – z kuchennej półeczki”

środa, 24 kwietnia 2013, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2013/04/24 12:54:19
wygląda przepysznie! :)
-
2013/04/24 13:24:03
Kilka dni temu znajomi wrócili z Tajlandii zachwyceni tamtejszą kuchnią. Rzeczywiście, fajne smaki np. w takiej zupie :)
-
2013/04/28 09:15:49
To lubię. Wygląda apetycznie i aż nie mogę się doczekać, kiedy wezmę się za realizację. Pozdrawiam z całego żołądka Adam Hofman z Poznania
-
2015/03/10 23:26:34
muszę spróbować, przepis brzmi ciekawie:)
-
2015/03/11 20:03:49
Polecam :)