NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ryba smażona

 „Usmażone filety rybne w cieście, które następnie pokryte zostały mieszanką z podsmażonej na złocisty kolor cebuli wymieszanej z majonezem. Całość została następnie pokryta plastrami mozzarelli i zapieczona w piekarniku”

Ryba smażona

 Składniki:

  • 4 filety białej ryby np. tilapii, dorsza
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • 5 łyżek mleka
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • 4 małe cebule, posiekane w kostkę
  • 25 dag mozzarelli, pokrojonej w plastry
  • 6 łyżek majonezu

Wykonanie:

  1. Filety rybne oprószyć solą i pieprzem.
  2. Przygotować ciasto: wymieszać ze sobą dokładnie jajka, mąkę oraz mleko.
  3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Rybę zamaczać w cieście, przekładać na patelnię i smażyć na złocisty kolor. Po usmażeniu odłożyć na ręczniki papierowe.
  4. Na małej patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju, przełożyć na nią cebulę i usmażyć na złocisty kolor. Usmażoną cebulę przełożyć do miseczki, dodać do niej majonez, wymieszać.
  5. Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posmarowanym odrobiną tłuszczu. Na każdej z nich ułożyć po około 2-3 łyżki mieszanki z cebuli, przykryć całość plastrami mozzarelli.
  6. Rybę przełożyć do nagrzanego do 180oC piekarnika i zapiekać przez 15 minut.

Ryba smażona

czwartek, 16 maja 2013, baaaraneeek

Polecane wpisy