NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ryż z pieczarkami

„Prosta i szybka w przygotowaniu potrawa doskonale nadaje się jako dodatek do dania głównego. Ryż z pieczarkami przyrządzony został na bazie bulionu, trochę tak jak we włoskim risotto. Jego smak niewątpliwie wzbogaca dodane na samym końcu masło”

Ryż z pieczarkami

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g ryżu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki białego wina
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżka curry
  • 2 łyżki masła
  • pieprz

Ryż z pieczarkami, przepis na pieczarki, przepisy z pieczarkami, ryż przepisy, przepisy na pieczarki,

Wykonanie:

  1. Cebulę drobno posiekać, czosnek pokroić w cienkie plasterki. Pieczarki oczyścić a następnie pokroić w półplasterki.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, przełożyć na nią cebulę, czosnek oraz pieczarki, podsmażyć przez ok. 10 minut.
  3. Na patelnię wlać wino, wsypać ryż, wymieszać, poczekać aż ryż wchłonie całe wino.
  4. Wlać około 1 szklanki bulionu, wsypać curry, gotować na małym ogniu aż płyn się zredukuje. Czynność tę powtórzyć, aż do momentu wyczerpania bulionu. Jeśli ryż nadal będzie twardy dolać trochę wody i gotować do miękkości, aż cały płyn się zredukuje. 
  5. Zdjąć patelnię z ognia, dodać masło, przyprawić pieprzem, dokładnie wymieszać i podawać od razu na ciepło.

Ryż z pieczarkami, przepis na pieczarki, przepisy z pieczarkami, ryż przepisy, przepisy na pieczarki,

czwartek, 23 maja 2013, baaaraneeek
Tagi: pieczarki ryż

Polecane wpisy

Komentarze
2013/05/23 22:19:03
Zapowiada się pysznie :)
Pozdrawiam