NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ryż z mięsem

„Prosta i szybka w przygotowaniu potrawa doskonale nadająca się na pyszny i sycący obiad. Wystarczy tylko pokroić cebulę oraz pieczarki i podsmażyć je razem z mięsem. Następnie dodać ryż, wlać bulion i gotować na małym ogniu”

Ryż z mięsem

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 300 g ryżu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki białego wina
  • 1 papryczka chilli, posiekana w kosteczkę (bez nasion)
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżka curry
  • 2 łyżki masła
  • pieprz

Ryż z mięsem, ryż z mięsem mielonym, przepisy z mięsa mielonego,

Wykonanie:

  1. Cebulę drobno posiekać, pieczarki oczyścić a następnie pokroić w półplasterki.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, przełożyć na nią cebulę, oraz pieczarki, podsmażyć przez ok. 5 minut. Następnie dodać mięso i za pomocą łyżki lub szpatułki odrywać nie wielkie porcje mięsa, smażyć przez około 15 minut.
  3. Na patelnię dodać papryczkę chilli, wlać wino, wsypać ryż, wymieszać, poczekać aż ryż wchłonie całe wino.
  4. Wlać około 1 szklanki bulionu, wsypać curry, gotować na małym ogniu aż płyn się zredukuje. Czynność tę powtórzyć, aż do momentu wyczerpania bulionu. Jeśli ryż nadal będzie twardy dolać trochę wody i gotować do miękkości, aż cały płyn się zredukuje.
  5. Zdjąć patelnię z ognia, dodać masło, przyprawić pieprzem, dokładnie wymieszać i podawać od razu na ciepło.

Ryż z mięsem, ryż z mięsem mielonym, przepisy z mięsa mielonego,

środa, 05 czerwca 2013, baaaraneeek

Polecane wpisy