NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Wonton

„Pierożki wonton to specjalność kuchni chińskiej. Ja przygotowałam je z z nadzieniem z mięsa wieprzowego z dodatkiem aromatycznego imbiru, sosu sojowego oraz cebuli. Ciasto na pierożki wonton możemy kupić w sklepach z azjatycką żywnością. Pierożki podawać z rosołem”

Wonton

Składniki:

Ciasto:

  • 30 kwadratowych płatów ciasta na pierożki wonton
  • 1 białko z jajka, delikatnie roztrzepane

Pierożki wonton – nadzienie:

  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • ½ łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej dymki
  • szczypta cukru
  • szczypta białego pieprzu
  • kropla oleju sezamowego

Wonton, zupa wonton, ciasto wonton

Wykonanie:

  1. Dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki nadzienia, aż będzie miało gęstą, jednolitą konsystencję. Odstawić na 20 minut.
  2. Przygotować pierożki wonton: umieścić 1 łyżeczkę nadzienia pośrodku kwadratowego płata ciasta. Brzegi ciasta posmarować białkiem. Złączyć ze sobą naprzeciwległe końce kwadratu i uformować pierożek przypominający kształtem kwiat. Czynność powtórzyć z pozostałymi pierożkami.
  3. Pierożki gotować w bulionie 5 minut lub do momentu, gdy ciasto zacznie marszczy się wokół nadzienia.
  4. Przed podaniem rozłożyć je do miseczek, a następnie zalać  bulionem.

Wonton, zupa wonton

źródło przepisu: „Doskonała chińszczyzna” – z kuchennej półeczki

czwartek, 25 lipca 2013, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: L., *.dedicatedpanel.com
2013/07/25 13:54:04
Czym się różni takie ciasto od zwykłego?
-
2013/07/25 14:16:56
Na pewno grubością: gotowe ciasto jest bardzo cieniutkie, samemu nie jesteśmy w stanie go rozwałkowac na taką grubosc. A jeśli chodzi o składniki to tutaj raczej nie ma różnicy: woda, mąka, jajko tak jak przy tradycyjnym cieście.
-
2013/08/07 12:16:31
wyglądają pysznie :)