NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Krewetki z grilla

„Tym razem przepis dla miłośników owoców morza, a więc krewetki upieczone na grillu w ostro-słodkiej marynacie z dodatkiem miodu oraz papryczki chilli. Aby ułatwić sobie grillowanie krewetek najlepiej nadziać je na patyczki do szaszłyków”

Krewetki z grilla

Składniki:

  • 500 g krewetek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 papryczka chilli, drobno posiekana
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

  1. Krewetki rozmrażamy, patyczki do szaszłyków wkładamy do miseczki z zimną wodą.
  2. Połączyć ze sobą wszystkie składniki marynaty, a więc: miód, chilli, sok z cytryny, czosnek, ocet balsamiczny oraz natkę pietruszki.
  3. Krewetki przełożyć do przygotowanej marynaty i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
  4. Po upływie tego czasu nadziewać krewetki na patyczki.
  5. Szaszłyki z krewetek grillować na grillu lub patelni grillowej.

Krewetki z grilla

źródło przepisu: przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi ze strony kuchnialidla.pl

czwartek, 29 sierpnia 2013, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2013/08/29 19:07:42
odkąd raz spróbowałam krewetek, mogłabym się nimi zajadać, ale niestety. w moim domu się nie przyjęły.
ale z grilla jeszcze nie jadłam.
-
2015/06/03 10:45:58
uwielbiam krewetki ale takiego przepisu jeszcze nie widziałem, na najbliższym grillu będzie na pewno.