NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ryż z warzywami

„Potrawa ta może być osobnym daniem lub stanowić dodatek do potraw mięsnych czy rybnych. Do przygotowania tej potrawy użyłam takich warzyw jak cukinia, marchewka, cebula oraz papryka, ale oczywiście możemy dodać inne warzywa według własnych upodobań”

Ryż z warzywami

Składniki:

  • 1 duża cebula, posiekana w kosteczkę
  • 1 duża cukinia, pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g ryżu
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżka curry
  • 1 papryczka chilli, drobno posiekana
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki zimnego masła

Wykonanie:

  1. Marchewkę przełożyć do garnka, zalać wodą, dosypać szczyptę soli i ugotować.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, przełożyć na nią cebulę i podsmażać przez około 5 minut. Następnie dodać cukinię, smażyć na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
  3. Na patelnię dodać odcedzoną marchewkę oraz paprykę, ciągle mieszając smażyć 3 minuty.
  4. Wsypać ryż, dokładnie wymieszać. Wlać na patelnię 250 ml bulionu, wsypać curry, wymieszać. Dusić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy ryż wchłonie cały bulion, wlać kolejną porcję – 250 ml. Powtarzać czynność aż do wyczerpania się bulionu. Jeśli ryż będzie nadal twardy dolać trochę wody i mieszać do całkowitego wchłonięcia, aż ryż będzie odpowiednio miękki.
  5. Pod koniec wlać sos sojowy, dodać papryczkę chilli, doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz dodać zimne masło. Dokładnie wymieszać i zdjąć patelnię z ognia.

Ryż z warzywami

czwartek, 29 sierpnia 2013, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: smerfeta, *-rev.hti.pl
2013/08/29 11:26:16
Klasyka :) Lubię bardzo. Jedynie smażenia na oliwie nie rozumiem - ona źle reaguje na wysokie temperatury, dużo korzystniejsze dla zdrowia jest smażenie na oleju rzepakowym.