NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z dyni

„Proponuję dzisiaj przepis na PRZEPYSZNE ciasto dyniowe. Co najważniejsze nie jest suche, wręcz przeciwnie mocno wilgotne, idealne do kawy. Poniżej znajduje się sposób wykonania ciasta i zdjęcia jak krok po kroku wykonać je z pomarańczową dynią w środku. Możemy je również wykonać w szybkiej i niezbyt skomplikowanej wersji: tzn. przygotować ciasto do punktu 5, wylać je na blaszkę o wymiarach ok. 32*39 cm i piec przez ok. 25 minut. Po upieczeniu polać ciasto czekoladą lub posypać cukrem pudrem”

Ciasto z dyni

Składniki:

  • 750 g dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu dyni)
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 500 g mąki
  • szczypta soli
  • pomarańczowy barwnik w proszku lub w żelu
  • cukier puder

Ciasto z dyniCiasto z dyni

Ciasto z dyniCiasto z dyni

Wykonanie:

  1. Keksówkę o długości 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Piekarnik nagrzać do temperatury 175oC.
  4. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać jajka.
  5. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i w dwóch porcjach dodać do masy. Na końcu dodać startą dynię i wymieszać.
  6. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać szczyptę pomarańczowego barwnika w proszku lub odrobinę barwnika w żelu. Przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika na 60 minut.
  7. Resztę niezabarwionego ciasta odstawić.
  8. Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić. Przekroić je na 3 równe części.
  9. Za pomocą foremki w kształcie dyni, wyciąć z ciasta kształt dyni.
  10. Tą samą kek sówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać na spód około 5 łyżek ciasta. Ułożyć wycięte pomarańczowe ciasto, zalać delikatnie resztą niezabarwionego ciasta.
  11. Włożyć do piekarnika i drugi raz piec 35 min w temperaturze 180oC.
  12. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostudzenia. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

Ciasto z dyni, ciasto dyniowe, ciasto z dynią 

 Źródło przepisu (z drobnymi modyfikacjami): „To jest pyszne – 3/2012”

piątek, 20 września 2013, baaaraneeek
Tagi: dynia

Polecane wpisy

Komentarze
2013/09/20 19:13:17
Jakie ładne, niebanalne ciacho !Cudnie się prezentuje :)
-
2013/09/20 20:52:10
Pysznie wygląda to ciasto...
-
Gość: Gusia Smakusia, 178.213.93.*
2014/10/18 14:28:10
wygląda pysznie :)
-
2014/10/18 14:45:07
Tak też smakuje :)