NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Makaron z kurczakiem i pieczarkami

„Makaron z kurczakiem, który usmażony został na złocisty kolor z dodatkiem aromatycznego curry. Uzupełnieniem tej potrawy są podsmażone pieczarki. Danie doskonale nadaje się na pyszny i sycący obiad”

Makaron z kurczakiem i pieczarkami

Składniki:

  • 400 g makaronu penne
  • 600 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka curry
  • ½ łyżeczki soli
  • 6 małych cebul
  • 400 g pieczarek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 100 ml rzadkiej śmietanki 12 lub 18%
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
  2. Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miseczki, dodać mąkę, curry oraz sól, dokładnie wymieszać.
  3. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, smażyć na niej mięso na złocisty kolor. Po usmażeniu przełożyć do miseczki.
  4. Na tą samą patelnię wlać pozostałą oliwę, przełożyć na nią cebulę oraz pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć przez około 10 minut na małym ogniu.
  5. Na patelnię dodać usmażone mięso z kurczaka, wymieszać z pieczarkami i cebulą, dodać sos sojowy, śmietankę oraz miód, podgrzać przez chwilę a następnie zestawić z ognia.
  6. Dodać makaron i dokładnie wymieszać.

Makaron z kurczakiem i pieczarkami

wtorek, 10 września 2013, baaaraneeek

Polecane wpisy