NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Papryka faszerowana

„Papryka faszerowana ryżem z tuńczykiem z dodatkiem kukurydzy i czarnych oliwek. Do przygotowania tej potrawy zamiast ryżu możemy użyć mięsa mielonego”

Papryka faszerowana, papryka nadziewana

Składniki:

  • 4 duże papryki: czerwona, żółta, zielona + 1 czerwona papryka
  • 300 g ryżu
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 mały słoik czarnych oliwek (60 g po odsączeniu)
  • 1 l gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia + do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • 2 łyżki curry
  • pieprz
  • 2 jajka
  • 150 g sera żółtego

Papryka faszerowana, papryka nadziewana

Wykonanie:

  1. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, przełożyć na nią cebulę i podsmażyć na małym ogniu przez około 5 minut.
  2. Jedną czerwoną paprykę oczyścić, następnie pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, wsypać ryż, mieszać wszystko dokładnie i podsmażać przez około 1 minutę.
  3. Na patelnię wlać około 250 ml bulionu, wymieszać i czekać aż ryż wchłonie cały bulion. Wsypać curry, wymieszać. Wlać kolejną porcję bulionu i powtarzać tą czynność aż ryż będzie miękki.
  4. Oliwki pokroić w plasterki.
  5. Gdy ryż będzie już miękki dodać na patelnię oliwki, tuńczyka oraz kukurydzę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Zestawić patelnię z ognia.
  6. Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC.
  7. Pozostałe cztery papryki oczyścić i przekroić wzdłuż na pół, pozostawiając ogonki.
  8. Ser żółty pokroić w drobną kosteczkę lub zetrzeć na tarce. Jajka roztrzepać. Na patelnię wlać jajka, dodać ser żółty i dokładnie wymieszać.
  9. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Do każdej papryki nakładać przygotowany farsz, przekładać je do naczynia żaroodpornego.  Wierzch naczynia przykryć folią aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekać przez około 40 minut. Po 30 minutach pieczenia zdjąć folię aluminiową.

Papryka faszerowana, papryka nadziewana

środa, 11 września 2013, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2013/09/11 20:55:21
Smakowita propozycja :)
-
2013/10/18 12:17:37
Myślałaś kiedy by otworzyć własną restaurację? Z takimi przepisami i fantazją, to tylko znaleźć inwestora, sporządzić raport pt. wycena spółki i robić pieniądze na tym co kochasz. Przemyśl to. A w międzyczasie pozdrawiam :)