NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Placki z dyni

„Placki z dynią przygotowane na bazie puree z dyni. Najlepiej podawać je na słodko z dodatkiem zimnego masła oraz syropu klonowego lub miodu”

Placki z dyni, racuchy z dyni

Składniki:

  • 1 ¼ szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po ½ łyżeczki cynamonu, imbiru i soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonych goździków
  • 1 ½ szklanki maślanki
  • 300 g dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu dyni)
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1 jajko

Wykonanie:

  1. Dynię pokroić w kostkę, zalać ją niewielką ilością wody i gotować pod przykryciem przez około 15 minut, aż dynia będzie miękka.
  2. Następnie odcedzić dynię i zmiksować ją na puree.
  3. Wymieszać razem wszystkie suche składniki.
  4. W osobnej misce wymieszać maślankę, puree z dyni, stopione masło i jajko.
  5. Do powstałej mieszanki dodać suche składniki i dokładnie wymieszać.
  6. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu, posmarować ją tłuszczem.
  7. Nalewać na patelnię po ok. 3 łyżki ciasta i smażyć z każdej strony przez około 2-3 minuty.

Placki z dyni, racuchy z dyni

poniedziałek, 23 września 2013, baaaraneeek
Tagi: dynia

Polecane wpisy

Komentarze
2013/09/23 21:42:12
widzę, że dynia i tu! ale w bardzo pysznym wydaniu ;)
-
2013/09/24 09:37:52
mnia mniam, a żeby mi ktoś w domu zrobił taki smakołyk ;)
-
2013/09/24 11:23:20
Fajnie ukrojona wieżyczka placuszkowa :) Poproszę o kilka :)