NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ryż z curry

„Ryż z curry z dodatkiem czerwonej papryki i czarnych oliwek. Doskonale nadaje się jako dodatek do dań mięsnych czy rybnych. Ważne, aby ryż ugotować na patelni w bulionie razem z warzywami (nie osobno). Danie jest wtedy dużo smaczniejsze”

Ryż z curry

Składniki:

  • 300 g ryżu
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mały słoik czarnych oliwek (60 g po odsączeniu)
  • 1 l gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki curry
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, przełożyć na nią cebulę i podsmażyć na małym ogniu przez około 5 minut.
  2. Paprykę oczyścić, następnie pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, wsypać ryż, mieszać wszystko dokładnie i podsmażać przez około 1 minutę.
  3. Na patelnię wlać około 250 ml bulionu, wymieszać i czekać aż ryż wchłonie cały bulion. Wsypać curry, wymieszać. Wlać kolejną porcję bulionu i powtarzać tą czynność aż ryż będzie miękki.
  4. Oliwki pokroić w plasterki.
  5. Gdy ryż będzie już miękki dodać na patelnię oliwki, wymieszać. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Ryż z curry

sobota, 14 września 2013, baaaraneeek
Tagi: ryż

Polecane wpisy