NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Sos beszamelowy

„Sos beszamelowy to dla mnie taki gęsty budyń na słono. Najczęściej wykorzystuje go jako dodatek do lasagne. Bardzo dobrze sprawdza się również np. z dodatkiem szparagów”

Sos beszamelowy

Składniki:

  • 8 łyżek masła lub margaryny
  • 13 łyżek mąki
  • 3 szklanki mleka
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Do rondelka włożyć masło lub margarynę, roztopić na małym ogniu.
  2. Powoli wsypywać do rondelka mąkę, ciągle mieszając trzepaczką, tak aby nie utworzyły się grudki.
  3. Następnie, ciągle energicznie mieszając trzepaczką, wlewać powoli mleko.
  4. Powoli sos będzie gęstniał. Gdy wlejemy całość mleka, podgrzewać jeszcze na małym ogniu przez około 2-3 minuty, aż sos nabierze gęstej i kremowej konsystencji.
  5. Następnie zestawić z ognia i doprawić solą i pieprzem.

Sos beszamelowy

piątek, 13 września 2013, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Sos z kurek

    „Sos z kurek przygotowany z dodatkiem cebuli, czosnku oraz śmietany. Doskonale nadaje się jako np. dodatek do pieczonych mięs czy makaronów. Najlepiej do

  • Sos słodko - kwaśny

    „Sos słodko-kwaśny możemy wykorzystać jako dodatek do dań mięsnych lub do ryżu czy makaronu. Przygotowany na bazie soku ananasowego z dodatkiem sosu sojow

  • Sos czosnkowy

    „Sos czosnkowy jest jednym z ulubionych sosów bardzo wielu osób. Doskonale pasuje do pizzy, dań z grilla, kanapek, gyrosa i innych potraw. Jest również ba