NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z dynią

„Tarta z pysznym nadzieniem: dynią, jabłkiem, papryką, camembertem, wędzonym serem żółtym oraz mięsem mielonym. Idealna na kolację podana na ciepło z sałatką. Dobrze smakuje również na zimno”

Tarta z dynią

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 125 g zimnego masła
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 1 mała dynia Hokkaido (ok. 500 g po obraniu i oczyszczeniu)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżki oleju
  • 400 g mięsa mielonego
  • 120 g sera cammembert
  • 100 g żółtego sera wędzonego
  • 200 g gęstej śmietany 12 lub 18%
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • sól, pieprz

Tarta z dynią

Wykonanie:

Kruche ciasto:

  1. Wszystkie składniki zanieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.

Nadzienie:

  1. Dynię umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki. Miąższ wraz ze skórką pokroić w cienkie plastry.
  2. Paprykę przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, umyć i posiekać. Jabłko umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a następnie zetrzeć na tarce.
  3. Na patelni rozgrzać olej. Mieszając, podsmażać na nim dynię 2-3 minuty. Dodać paprykę i jabłko. Chwilę razem smażyć. Doprawić solą i pieprzem, wyjąć z patelni.
  4. Na pozostałym po warzywach tłuszczu podsmażyć mięso. Doprawić solą i pieprzem, dodać mieszankę warzywną.
  5. Cammembert oraz ser żółty pokroić w drobniutką kosteczkę. Do miski wbić jajka, dodać mleka oraz śmietanę, dokładnie wymieszać. Dodać oba sery, dokładnie ze sobą wszystko połączyć. Doprawić pieprzem i odrobiną soli.
  6. Piekarnik nagrzać do temp. 200oC. Tortownicę lub formę do tarty o średnicy 26 cm posmarować tłuszczem i wysypać mąką.
  7. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na koło o średnicy ok. 34 cm. Przełożyć do formy, wywinąć brzegi. Wyłożyć połowę masy mięsno-warzywnej. Na wierzch wyłożyć połowę masy serowej. Ponownie wyłożyć masę mięsno-warzywną i na wierzch masę serową.
  8. Piec 50-55 minut. Po 30 minutach pieczenia można przykryć folią aluminiową.

Tarta z dynią

Źródło przepisu: „To jest pyszne 4/2011”

wtorek, 24 września 2013, baaaraneeek
Tagi: dynia

Polecane wpisy

  • Tarta dyniowa

    „Najlepiej do jej przygotowania uży ć dyni hokkaido, która ma intensywnie pomarańczowy kolor. Jeśli ma miękką skórkę nie musimy jej nawet obierać. Tartę d

  • Makaron z dynią

    "Dzisiaj publikacja przepisu nawiązującego do zbliżającego się Światowego Dnia Makaronu. To wyjątkowe „święto makaronu” obchodzone jest każdego roku

  • Placki z dyni

    „Placki z dynią przygotowane na bazie puree z dyni. Najlepiej podawać je na słodko z dodatkiem zimnego masła oraz syropu klonowego lub miodu” Skład

  • Krem z dyni

      Jest idealna na chłodne dni. Rozgrzewa już od początku buzię, a potem żołądek. Nasza ulubiona zupa jesienna, a że teraz taka pogoda i temperatura to post

  • Ciasteczka orkiszowo-żytnie z ziarnami i owocami

    Przez ostatnie miesiące z pieczeniem słodkości byłam na bakier. Chyba wiosna sprawiła, że nabrałam większego apetytu na wymyślanie i przygotowywanie ciast, cias

Komentarze
2013/09/25 07:38:36
Słoneczny piękny kolor. Pewnie jest pyszna. :)
Pozdrawiam