NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ciastka z jabłkami

„Ciastka te przygotowuje się szybko i nie wymagają od nas zbytniej precyzji. A co najważniejsze efekt jest zagwarantowany – te wypieki zawsze się udają! Ciastka z jabłkami można przechowywać do 5 dni w szczelnym pojemniku”

Ciastka z jabłkami

Składniki na 24 ciastka:

  • 225 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła, pokrojonego na małe kawałki
  • 55 g cukru + trochę do podsypania
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jabłka deserowe, obrane i pokrojone w kostkę
  • 75 g musli bez cukru
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 4-5 łyżek mleka, w zależności od potrzeb

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190oC. Wsypać mąkę do miski, dodać masło i rozdrobnić je palcami, aż ciasto będzie przypominać bułkę tartą.
  2. Dodać cukier, cynamon, pokrojone w kostkę jabłko oraz musli. Wymieszać, dodać jajko i tyle mleka, by składniki ciasta poszyły się.
  3. Nakładać po łyżeczce ciasta na 2 nasmarowane blachy, pozostawiając trochę wolnego miejsca wokół każdego ciasteczka i posypując je odrobiną cukru. Piec 15 minut, aż przyrumienią się i stwardnieją.
  4. Przełożyć na metalową kratkę by ostygły. Podawać na zimno lub na ciepło.

Ciastka z jabłkami

źródło przepisu: „Pieczone przysmaki – Reader`s Digest”

piątek, 11 października 2013, baaaraneeek
Tagi: jabłka

Polecane wpisy