NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Crumble ze śliwkami

„Rozgrzewające crumble ze śliwkami przygotowane na bazie czerwonego wina, jest idealnym deserem na chłodne jesienne dni. Jeśli chcemy przygotować ten deser w wersji bezalkoholowej, wino możemy zastąpić np. sokiem jabłkowym. Najlepiej smakuje na ciepło, polecam! Ja na pewno będę je robić teraz bardzo często, jest pyszne :)”

Crumble ze śliwkami, śliwki z kruszonką, kruszonka, owoce z kruszonką

Składniki:

Kruszonka:

  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g zimnego masła
  • szczypta soli

Ponadto:

  • 1 kg śliwek
  • 2 łyżki
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1 kawałek cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki

Wykonanie:

Kruszonka:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, 50 g cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać żółtko i pokrojone na kawałki masło. Zagnieść kruszonkę.
  2. Śliwki przekroić na połówki.
  3. Czerwone wino zagotować z cynamonem, anyżem i 2 łyżkami cukru.
  4. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 2 łyżkami zimnej ody. Dodać do gotującego się wina, wymieszać. Gotować ok. 1 minuty. Dodać śliwki. Cynamon i anyż wyjąć.
  5. Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Jedną dużą formę albo 2 takie jak na zdjęciu, posmarować tłuszczem i posypać mąką.
  6. Przełożyć do foremek masę ze śliwkami, posypać kruszonką. Piec 25-30 minut.
  7. Po wyjęciu z piekarnika, crumble można posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło lub zimno.

Crumble ze śliwkami, śliwki z kruszonką, kruszonka, owoce z kruszonką

Źródło przepisu: „To jest pyszne 4-2011”

piątek, 04 października 2013, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Ciastka w błyszczącej polewie czekoladowej

    Składniki na 9 szt.: Biszkopt kakaowy: 4 jajka ¾ szklanki mąki ½ szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Mus czekoladow

  • Tiramisu w pucharkach

    Składniki na ok. 10-12 szt.: 2 paczki podłużnych biszkoptów 1,5 szklanki mocno zaparzonej kawy (espresso) ½ szklanki amaretto lub innego likieru 500 ml śmi

  • Banany w cieście

    „Szybki w przygotowaniu deser, do którego możemy właściwie użyć różnych owoców. Oprócz bananów mogą to być jeszcze np. jabłka lub gruszki. Tak przygotowan

Komentarze
2013/10/04 22:19:20
Bardzo ładnie się prezentuje. Nigdy w życiu nie robiłam crumble, a co rusz przeglądam na blogach. Chyba najwyższa pora na mnie