NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Kotleciki z pieczarek

„Kotleciki z pieczarek z dodatkiem cebuli oraz jajek. Chociaż nie wyglądają zbyt estetycznie to w smaku są po prostu rewelacyjne! Polecam wypróbowanie tego przepisu :)”

Kotleciki z pieczarek

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 50 g sera żółtego
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę posiekać w drobną kosteczkę.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć na nim cebulę na złoty kolor, następnie dodać pieczarki i smażyć na małym ogniu aż cały płyn całkowicie odparuje. Przełożyć warzywa do miski.
  3. Namoczoną bułkę odcisnąć, zmiksować blenderem, dodać do pieczarek.
  4. Ugotowane jajka pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce, przełożyć do miski z pieczarkami.
  5. Do masy wbić jajko, dodać 3-4 łyżki bułki tartej, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Na patelni rozgrzać olej. Z masy pieczarkowej formować nie duże kotlety, następnie obtaczać je w bułce tarte. Przekładać na patelnię i smażyć na złoty kolor z obydwu stron.

Kotleciki z pieczarek, kotleciki z jajek

wtorek, 15 października 2013, baaaraneeek
Tagi: pieczarki

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: rw74, *.siedlce.vectranet.pl
2013/11/06 18:00:05
Właśnie wypróbowałem przepis na sobie.
Jeśli chodzi o wygląd, wyszły mi niemal jak zwykłe kotlety mielone, poza tym, że było widać jasne kawałki jajka. Co prawda, czerstwą bułkę zastąpiłem dodatkową porcją bułki tartej nasączoną mlekiem.

Kotleciki są pyszne. Dziękuję za przepis i polecam :)
-
2014/02/03 12:32:58
Cieszę się, że smakowały :)