NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Kruche ciasto z jabłkami

„Ciasto z jabłkami z dodatkiem aromatycznego cynamonu na kruchym, ale mięciutkim cieście. Jest po prostu przepyszne! Najlepiej podawać je na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych i sosu czekoladowego”

Kruche ciasto z jabłkami

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 1 jajko
  • 175 g masła

Nadzienie:

  • 1 ¼ kg jabłek
  • 75 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  •  ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej

Lukier:

  • 125 g cukru pudru
  • odciśnięty sok z jabłek

Kruche ciasto z jabłkami, ciasto z jabłkami, jabłecznik, tarta z jabłkami, szarlotka

Wykonanie:

Kruche ciasto:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, jajko i pokrojone na kawałki ziemnego masła zagnieść na gładkie ciasto. Przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki.

Nadzienie:

  1. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w małą kostkę. Owoce włożyć do garnka, zalać 100 ml wody, wlać sok z cytryny, wsypać cukier i cynamon, po czym całość zagotować. Przykryć i gotować ok. 6-8 minut. Następnie jabłka przełożyć na sito, dobrze osączyć i przestudzić. Odciśnięty sok odstawić.
  2. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować tłuszczem. ¾ schłodzonego ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie na koło o średnicy 34 cm. Przełożyć do tortownicy, wywinąć brzegi i starannie docisnąć. Spód ciasta ponakłuwać widelcem. Na cieście ułożyć papier do pieczenia, wysypać fasolę, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec 12 minut.
  3. Pozostałe ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na koło o średnicy 26 cm i ponakłuwać widelcem.
  4. Upieczone ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka. Na wierzch wyłożyć drugi placek ciasta, ostrożnie zlepić brzegi. Piec w tej samej temperaturze dalsze 45-50 minut. Ostudzić.

Lukier:

  1. Przesiany przez sito cukier puder wymieszać odciśniętym sokiem z jabłek. Powstałym lukrem posmarować ciasto. Odstawić do zastygnięcia.

Kruche ciasto z jabłkami, ciasto z jabłkami, jabłecznik, tarta z jabłkami, szarlotka, ciasto z jabłkami

Źródło przepisu: „To jest pyszne – 4/2012”

środa, 16 października 2013, baaaraneeek
Tagi: jabłka

Polecane wpisy

Komentarze
2013/10/16 21:45:25
Jejku,jak mi się chce jakiegoś jabłecznika, :)
-
Gość: marian, *.gdiv1.vic.bigpond.net.au
2013/11/09 11:45:34
wszystko spoko tylko o co chodzi z ta fasola w punkcie 2. nadzienie? :P mam nadzieje że bez niej tez sie uda ;)
-
2013/11/09 15:42:36
Na ciasto wyłożone papierem do pieczenia wsypuje się suchą fasolę po to, aby ciasto nie podniosło się podczas pieczenia i nie straciło uformowane kształtu. Zamiast fasoli można do tego użyc np ryżu lub migdałów :)
-
Gość: marian, *.gdiv1.vic.bigpond.net.au
2013/11/10 11:48:44
Oo Osz kurna, a ja myslalem ze to jakies jaja z ta fasola...

Btw bez niej tez mozna - sprawdzone ;)
-
2013/11/11 11:47:37
Super że się udało! :)
-
2013/12/23 13:23:19
piekny jabłecznik , prosty i elegancki, gratulacje
-
Gość: , 185.11.108.*
2014/01/31 18:49:53
Niestety, nie wsponiala pani ani slowem o rodzaju tortownicy do pieczenia (na tarte), zauwazylam juz po wylozeniu wszystkiego do formy, ze jest ona stanowczo za wysoka! Brzegi sa wylozone pod sama gore zamiast tylko do polowy, po wstepnym upieczeniu pierwszej warstwy nie bylam w stanie juz tego zawinac.. Ciasto nie wyjdzie a moj wysilek poszedl na marme...
-
2014/01/31 20:10:30
W przepisie wszystko jest dokładnie napisane :) patrz: wykonanie - nadzienie - punkt 2. Pisze w nim żeby wziąć tortownice o średnicy 26 cm a rozwalkowac ciasto na srednice 34 cm. Więc jeśli włoży Pani to rozwalkowane koło do tortownicy to brzegi automatycznie będą miały 4 cm, a więc będą sięgały nieco ponad połowę tortownicy. Ale nic straconego, po upieczeniu i ostudzeniu ciasta może Pani ostrym nożem (gdy ciasto bedzie jeszcze w tortownicy) odkroic nadmiar ciasta :)
-
Gość: , *.arkadia.opole.pl
2014/02/01 12:21:13
Tak tez zrobilam, I wyszlo pyszne... :)
-
2014/02/01 13:02:19
Super :) Życzę smacznego :)