Blog > Komentarze do wpisu
Makaron z kurkami
„Makaron z kurkami z dodatkiem mięsa z kurczaka oraz cukinii w pysznym śmietanowo-musztardowym sosie. Najlepiej użyć świeżego makaronu, ale jeśli nie mamy do niego dostępu możemy go również zastąpić zwykłym makaronem”

Składniki:
- 250 g świeżego makaronu lingue
- 300 g mięsa z kurczaka
- ok. 250 g świeżych kurek
- 1 mała cukinia
- 3 łyżeczki musztardy Dijon lub kremu z gorczycy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- 4 łyżki gęstej śmietany 18%
- sól, świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
- Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
- Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, czosnek przepuścić przez praskę.
- Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulę przez ok. 3 minuty. Następnie dodać czosnek, smażyć przez kolejną minutę.
- Cukinię pokroić w plasterki a następnie w cienkie paseczki.
- Mięso z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki.
- Na patelnię dodać pokrojone mięso, wsypać oczyszczone i osuszone kurki oraz cukinię.
- Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- W osobnej miseczce wymieszać śmietankę 30%, gęstą śmietanę 18% oraz musztardę. Wlać na patelnię, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z makaronem.

środa, 09 października 2013, baaaraneeek