NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ryż z tuńczykiem

„Ryż curry z tuńczykiem z dodatkiem kukurydzy, czerwonej papryki oraz czarnych oliwek. Doskonałe danie na obiad lub lunch. Można je podawać zarówno na gorąco jak i na zimno. Można je podawać zarówno na gorąco jak i na zimno. Ryż z tuńczykiem możemy użyć jako nadzienie i nafaszerować nim np. paprykę, cukinię lub pomidory, a następnie zapiec w piekarniku. Smacznego :)”

Ryż z tuńczykiem

Składniki:

  • 300 g ryżu
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mały słoik czarnych oliwek (60 g po odsączeniu)
  • 1 l gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki curry
  • pieprz

Ryż z tuńczykiem, ryż z warzywami, ryż curry, ryż z curry, ryż smażony

Wykonanie:

  1. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, przełożyć na nią cebulę i podsmażyć na małym ogniu przez około 5 minut.
  2. Paprykę oczyścić, następnie pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, wsypać ryż, mieszać wszystko dokładnie i podsmażać przez około 1 minutę.
  3. Na patelnię wlać około 250 ml bulionu, wymieszać i czekać aż ryż wchłonie cały bulion. Wsypać curry, wymieszać. Wlać kolejną porcję bulionu i powtarzać tą czynność aż ryż będzie miękki.
  4. Oliwki pokroić w plasterki.
  5. Gdy ryż będzie już miękki dodać na patelnię oliwki, tuńczyka oraz kukurydzę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Ryż z tuńczykiem, ryż z warzywami, ryż curry, ryż z curry, ryż smażony

poniedziałek, 14 października 2013, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2013/10/14 21:29:43
Ładny kolorek tego ryżu. Na pewno smakuje świetnie. :)
-
Gość: Asia, *.bb.sky.com
2016/06/21 18:49:27
Bardzo smaczne, dziękuję za przepis :-)