NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ryż zapiekany z jabłkami

„Ryż został ugotowany w tym deserze na mleku nie na wodzie. Pod koniec gotowania dodałam budyń – jest więc gęsty i kremowy. Wykładając ryż do naczynia żaroodpornego nie musi być do końca ugotowany, może być lekko twardawy. Ryż zapiekany z jabłkami najlepiej podawać z gęstą śmietaną rozrobioną z dodatkiem cukru waniliowego”

Ryż zapiekany z jabłkami

Składniki:

  • 700 ml + ½ szklanki mleka
  • 200 g ryżu
  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • 3 duże jabłka
  •  2,5 łyżki białego cukru
  • 4 łyżki masła
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Ryż zapiekany z jabłkami

Wykonanie:

  1. Do garnka wlać 700 ml mleka, zagotować, wsypać ryż i gotować na małym ogniu przez około 30 min mieszając od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił.
  2. Jabłka obrać i oczyścić, następnie pokroić w kostkę. Wsypać 1 łyżkę brązowego cukru i cynamon, wymieszać i odstawić.
  3. W ½ szklance zimnego mleka rozmieszać budyń. Gdy ryż wchłonie już całe mleko i będzie miękki, wlać budyń. Energicznie mieszając gotować przez około pół minuty, zestawić z ognia.
  4. Żaroodporną formę wysmarować 2 łyżkami masła.
  5. Do formy przełożyć ½ ugotowanego ryżu, ułożyć na nim równomiernie pokrojonego jabłka. Na wierzchu rozsmarować pozostały ryż.
  6. Na wierzchu rozłożyć równomiernie plasterki z pozostałego masła, następnie posypać 3 łyżkami brązowego cukru.
  7. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec przez 30 minut.

Ryż zapiekany z jabłkami

 

wtorek, 22 października 2013, baaaraneeek
Tagi: jabłka ryż

Polecane wpisy

Komentarze
2013/10/22 12:04:56
swietnie wyglada:)
-
2013/10/22 12:38:36
uwielbiam taki ryż,ale mi smaka narobiłaś:))
-
2013/10/22 15:15:57
Smak dzieciństwa. Moja mama podawała go tez właśnie z gęstą śmietaną. Ciekawy dodatek budyniu :) Do zapamiętania :)