NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Sos z kurek

„Sos z kurek przygotowany z dodatkiem cebuli, czosnku oraz śmietany. Doskonale nadaje się jako np. dodatek do pieczonych mięs czy makaronów. Najlepiej do przygotowania sosu użyć małych grzybów”

Sos z kurek

Składniki:

  • 300 g kurek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Kurki dokładnie opłukać i oczyścić.
  2. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, czosnek przepuścić przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, podsmażyć na niej cebulę przez ok. 3 minuty. Następnie dodać czosnek, smażyć przez kolejną minutę.
  4. Na patelnię dodać pozostałą łyżkę masła, wsypać oczyszczone i osuszone kurki.
  5. Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  6. Następnie wlać śmietankę, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Sos z kurek, sos kurkowy, kurki w śmietanie, sos z kurkami

wtorek, 08 października 2013, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Sos beszamelowy

    „Sos beszamelowy to dla mnie taki gęsty budyń na słono. Najczęściej wykorzystuje go jako dodatek do lasagne. Bardzo dobrze sprawdza się również np. z doda

  • Sos słodko - kwaśny

    „Sos słodko-kwaśny możemy wykorzystać jako dodatek do dań mięsnych lub do ryżu czy makaronu. Przygotowany na bazie soku ananasowego z dodatkiem sosu sojow

  • Sos czosnkowy

    „Sos czosnkowy jest jednym z ulubionych sosów bardzo wielu osób. Doskonale pasuje do pizzy, dań z grilla, kanapek, gyrosa i innych potraw. Jest również ba

Komentarze
2013/10/08 13:18:09
Nie przepadam za grzybami. Nie jadam sosów grzybowych, zup itd. Ale kurki to inna sprawa. Wieki nie jadłam, ale jajecznica z kurkami smakuje mi bardzo. Ciekawa jestem sosu :)