NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z jabłkami

„Tarta z pysznym nadzieniem jabłkowym z dodatkiem marcepana. Kruchego ciasta nie należy wcześniej podpiekać, tarta piecze się dość długo, dlatego też nie ma żadnych obaw, że spód tarty będzie niedopieczony. Tartę podawać na ciepło – najlepiej włożyć ją na około 10 minut do nagrzanego do ok. 100oC piekarnika”

Tarta z jabłkami

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 4-5 łyżek zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 150 g zimnego marcepana
  • 4 duże, kwaśne jabłka
  • 75 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 białka
  •  ½ słoiczka dżemu brzoskwiniowego

Tarta z jabłkami, kruche ciasto z jabłkami

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 30 min do lodówki.

Nadzienie:

  1. Tortownicę lub formę do tarty o średnicy 26 cm posmarować tłuszczem. ¾ ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie o średnicy 34 cm. Przełożyć do formy, wywinąć brzegi, docisnąć. Spód ciasta ponakłuwać widelcem. Pozostałe ciasto ponownie włożyć do lodówki.
  2. Marcepan zetrzeć na spód ciasta. Masło utrzeć razem z cukrem.
  3. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a po usunięciu gniazd nasiennych zetrzeć na tarce. Odcisnąć dłońmi nadmiar soku, następnie zmiksować z mieszanką masła i cukru.
  4. Jajko rozbić, żółto oddzielić od białka. 2 białka ubić na sztywną pianę i porcjami dodawać do masy jabłkowej. Przełożyć do formy.
  5. Pozostałe ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na cienkie koło (średnica 27 cm). Następnie za pomocą radełka wyciąć z ciasta krateczkę. Ciasto przełożyć na masę, odkroić wystające poza formę ciasto, a następnie lekko docisnąć brzegi.  
  6. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec ok. 50-55 minut. 10 minut przed końcem pieczenia można przykryć folią aluminiową.
  7. Tartę wyjąć z piekarnika i od razu rozsmarować na niej równomiernie dżem brzoskwiniowy, odstawić do przestudzenia.

Tarta z jabłkami, kruche ciasto z jabłkami, ciasto z jabłkami, placek z jabłkami, jabłecznik

  Źródło przepisu: przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z „To jest pyszne – 4/2012”

czwartek, 03 października 2013, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Zapiekanka z awokado

    Składniki na 6 szt.: 1 opakowanie ciasta francuskiego 12 plastrów wędliny z kurczaka 1,5 awokado 6 jajek 6 suszonych pomidorów sól, pieprz Wykonanie: Przygotowa

  • Tarta z dynią i serem

    Składniki: Ciasto*: 250 g mąki 125 g masła, pokrojonego w kostkę 1 jajko 1 łyżeczka drobnego cukru ½ łyżeczki drobnoziarnistej soli 40 ml zimnej wody Nadzi

  • Tarta z kurczakiem i szpinakiem

    Składniki: Tarta: 1 czerwona cebula 100 g wędzonego boczku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g szpinaku

Komentarze
2013/10/04 11:33:22
Smakowita jest. Dodatek marcepanu -świetny!:)
-
2013/10/22 23:02:30
świetny przepis. Gdzie można kupić radełko ?
-
2013/10/23 10:13:31