NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Zupa cebulowa

„Zupa cebulowa jest tradycyjnym daniem kuchni francuskiej. Niezwykle prosta w przyrządzeniu – wystarczy tylko posiekać cebulę oraz czosnek a później dusić wszystko razem z bulionem i winem. Zupę cebulową należy podawać z grzankami zapieczonymi z serem z dodatkiem natki pietruszki”

Zupa cebulowa

Składniki:

  • 700 g pokrojonej w grube plasterki cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 25 g masła
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1,2 l bulionu wołowego
  • 300 ml wytrawnego białego wina
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 6 kromek bagietki
  • 225 g startego sera żółtego

Onion soup

Wykonanie:

  1. Do rondla z rozgrzanym olejem i masłem włożyć cebulę oraz cukier. Smażyć około 20 minut na małym ogniu, często mieszając. Cebulę zeszklić (powinna się zrumienić).
  2. Następnie dodać jeszcze czosnek i smażyć przez minutę.
  3. Wlać bulion wołowy, białe wino, wsypać sól, pieprz i gotować przez godzinę na małym ogniu.
  4. Pięć minut przed podaniem nastawić grill na wysoką temperaturę. Na kromki chleba położyć ser i zapiec je, aż grzanki nabiorą złotego koloru.
  5. Przygotowane uprzednio grzanki ułożyć na dnie miseczek, a następnie zalać wrzącą zupą.
  6. Podawać natychmiast, gdy grzanki są jeszcze chrupiące.

Zupa cebulowa, Onion soup


  1. Źródło przepisu: „Kuchnia bez tajemnic”
środa, 30 października 2013, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Krupnik

    Składniki: 2 podudzia z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 4 małe ziemniaki 100 g kaszy jęczmiennej 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 1 łyżka posiekanej ś

  • Zupa z pieczarkami i makaronem tortellini

    Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g pieczarek 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 podudzia z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka sól, pieprz, maggi, vegeta 1

  • Krem z marchwi

    „Nieco pikantny i mocno rozgrzewający krem z marchewki z dodatkiem mleka kokosowego (jeśli nie przepadamy za ostrymi daniami możemy zrezygnować z dodatku

Komentarze
2013/10/30 21:15:11
Wygląda niezwykle apetycznie .:)
-
2013/10/31 00:40:11
Wygląda wprost przepysznie.