NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto kantyczka

„Ciasto kantyczka to niewątpliwie smak mojego dzieciństwa. Pamiętam jak babcia przygotowywała je swego czasu na każdą niedzielę. Ciasto to składa się z trzech warstw: makowej, kakaowej i jasnej, które przełożone są biszkoptami posmarowanymi dżemem brzoskwiniowym”

Ciasto kantyczka

Składniki:

  • 300 g masła
  • 400 g cukru pudru
  • 8 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 400 g mąki pszennej + 2 łyżki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • ½ szklanki maku
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • 2 paczki okrągłych biszkoptów (2*120g)
  • 1 słoik dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
  • cukier puder do posypania

Ciasto kantyczka

Wykonanie:

  1. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodając stopniowo po jednym żółtku. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Z białek ubić sztywną pianę, dodać ją do ciasta i delikatnie połączyć.
  3. Ciasto podzielić na trzy porcje. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, a do trzeciej 2 łyżki mąki. Wymieszać.
  4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto makowe, na tym rozłożyć biszkopty, na nich rozsmarować cienką warstwę dżemu, następnie ciasto kakaowe, ponownie biszkopty i dżem. Na wierzchu ułożyć białe ciasto.
  5. Ciasto przełożyć do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec przez 30-40 minut, do czasu aż się zrumieni.
  6. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

Ciasto kantyczka

Źródło przepisu: „Moje gotowanie – 12/2010”

poniedziałek, 04 listopada 2013, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Eklerki

    Składniki na 12 szt.: Ciasto parzone: 75 g masła 100 g mąki 3 jajka 215 ml wody szczypta soli Krem: 250 ml śmietanki 30% 250 g serka ricotta 100 g masy krówkowe

  • Churros

    „Churros to smakołyk rodem z gorącej Hiszpanii – można powiedzieć że to taki rodzaj pączków, a więc będą idealne na zbliżający się Tłusty Czwartek.

  • Pączki z ricottą

    „Tłusty czwartek tuż tuż… Będziecie smażyć pączki sami? Jeśli tak, to ten przepis jest właśnie dla Was! Bardzo mięciutkie pączki, które długo zachow

Komentarze
2013/11/04 12:25:41
Nigdy o nim nie słyszałam, ale wyglada bardzo smacznie :D
-
2013/11/04 18:44:49
wygląda bardzo smakowicie;0
-
2013/11/04 23:15:22
A wiesz, slyszałam o tym cieście, ale jeszcze go nigdy nie jadłam.
Pysznie się zapowiada.:)
-
2013/11/04 23:18:13
nigdy nie słyszałem o takim cieście, a wygląda bardzo apetycznie, nic tylko trzeba będzie się przekonać jak smakuje :)