NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z orzechami

„PRZEPYSZNE, rozpływające się w ustach ciasto! Składa się ono z dwóch warstw ciasta miodowego, przełożonych warstwą serową polane sosem z  solonych orzeszków ziemnych w karmelu. Ciasto to jest doskonałą propozycją na świąteczny stół. Polecam jego wypróbowanie, jest rewelacyjne w smaku! :)”

Ciasto z orzechami

Składniki:

na blaszkę do pieczenia o wymiarach 25*36 cm

Ciasto miodowe:

  • 500 g mąki
  •  ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18 lub 12%

Masa serowa:

  • 1 kg sera zmielonego dwu lub trzykrotnie lub 1 kg serka śmietankowego na serniki „z wiaderka”*
  • 1¾  szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g)

Masa orzechowa:

  • 440 g solonych orzeszków ziemnych
  • 4 łyżki miodu
  • 150 g masła
  • ½ szklanki cukru

* serek śmietankowy z "wiaderka" powinien mieć bardzo zwartą i gęstą konsystencję, polecam np. serek "Mój Ulubiony". Jeśli nie ma zwartej konsystencji należy go bardzo dokładnie odcedzić na sicie wyłożonym np. gazą.

Ciasto z orzechami, ciasto orzechowe, ciasto z serem, ciasto toffi,

Wykonanie:

Ciasto miodowe:

  1. Margarynę roztopić, wlać miód, wymieszać i wystudzić.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. Wbić jajko, dodać śmietanę i wlać roztopioną margarynę z miodem. W razie gdyby ciasto nie chciało się wyrobić, należy dodać jeszcze 1 lub 2 łyżki śmietany, tak aby otrzymać jego odpowiednią konsystencję.
  3.  Zagnieść ciasto a następnie podzielić je na pół.
  4. Wyłożyć ciasto na 2 blaszki do pieczenia wyłożone papierem. Przełożyć je do nagrzanego do 200oC piekarnika i piec przez około 20 minut.
  5. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa serowa:

  1. W dużym garnku roztopić margarynę z cukrem oraz cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodawać twaróg najlepiej zrobić to w 3 porcjach, podgrzewać na małym ogniu przez około 5 minut ciągle mieszając – najlepiej mieszać masę cały czas trzepaczką, będziemy mieć wtedy pewność że nie pojawią się grudki.
  2. Wlać mleko wymieszane z mąką oraz rozkłócone jajka. Zagotować masę na małym ogniu, następnie ciągle mieszając (najlepiej trzepaczką) gotować jeszcze przez około 5 minut.
  3. Jeszcze gorącą masę wylać na ciasto miodowe, przykryć drugim plackiem.

Masa orzechowa:

  1. W rondelku roztopić masło, dodać miód oraz cukier, wymieszać aż wszystkie składniki dokładnie się połączą a cukier rozpuści.
  2. Następnie dodać orzeszki i dokładnie wymieszać tak aby wszystkie pokryły się równomiernie karmelem.  
  3.  Masę orzechową wylać na wierzch ciasta, wygładzić równomiernie łyżką. Ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia, a następnie przełożyć je do lodówki na całą noc, aby masa serowa i orzechowa dobrze zastygły. 

ciasto z orzechami, ciasto orzechowe, ciasto świąteczne, ciasto na święta, cake with nuts, walnut cake

Źródło przepisu: przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z „Przyślij przepis 12/2012”

sobota, 16 listopada 2013, baaaraneeek
Tagi: orzechy

Polecane wpisy

Komentarze
2013/11/16 09:25:22
Jedne z moich ulubionych ciast świątecznych!
-
2013/11/16 09:49:11
Piekę bardzo podobne ciasto, ale z kremem budyniowym.
-
2013/11/16 10:19:52
I wyglada smacznie :)
-
2013/11/20 12:33:08
To ciasto wygląda rewelacyjnie :) Moja mama ma w niedzielę 48 urodziny, więc zrobię jej niespodziankę i upiekę to ciasto, na pewno będzie jej smakować ;) Pozdrawiam :)
-
2013/11/23 11:51:36
Doskonały wybór! :) Szczerze polecam wykonanie tego ciasta, jest naprawdę pyszne :)