NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto zebra

„To jedne z najprostszych w przygotowaniu ciast. Wystarczy tylko zmiksować ze sobą składniki. Cała zabawa polega na tym aby wylać ciasto do formy porcjami na przemian jasne i ciemne. Dzięki temu po upieczeniu uzyskamy na cieście bardzo oryginalny wzorek”

Ciasto zebra

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2,5 szklanki mąki + 3 łyżeczki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek rumowy
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka oranżady lub sprite

Wykonanie:

  1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, a następnie wlewać po jednym żółtku. Do ciasta dolewać na przemian oranżadę z olejem, wlać olejek rumowy,  na końcu dodać mąkę i dokładnie zmiksować.
  2. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać 3 łyżeczki kakao a do drugiej 3 łyżeczki mąki.
  3. Tortownicę o średnicy około 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  4.  Ciasto wlewać na środek tortownicy na przemian: raz 3 łyżki jasnego ciasto, raz 3 łyżki ciemnego. Czynność tę powtarzać aż do wyczerpania zapasów.
  5. Ciasto przełożyć do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec przez około 45 minut.

Ciasto zebra, zebra cake

poniedziałek, 11 listopada 2013, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Ciasto pleśniak

    „Sprawdzone i dość popularne ciasto – pleśniak. Mi niezmiernie kojarzy się z dzieciństwem, kiedy to babcia przygotowywała to ciasto na każdą niedzie

  • Drożdżówki z truskawkami

    Składniki na 8 szt.: Ciasto: 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżeczka suszonych drożdży ¼ szklanki cukru 60 g margaryny 2 szklanki mąki pszennej szczypta s

  • Eklerki

    Składniki na 12 szt.: Ciasto parzone: 75 g masła 100 g mąki 3 jajka 215 ml wody szczypta soli Krem: 250 ml śmietanki 30% 250 g serka ricotta 100 g masy krówkowe

Komentarze
2013/11/11 14:40:09
Jakie ładne paski Ci wyszły :) Zebrę pamiętam z rodzinnego domu - moja mama często piekła to ciasto :)
-
2013/11/11 18:57:26
Pyszne ciasto. Dawno nie robiłam. Muszę odświeżyć pamięć. :-)
-
2013/12/10 11:34:02
wygląda smacznie , przepis trzeba bedzie przetestować :)