NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Kapusta z pieczarkami

„Klasycznie przygotowuje się na święta kapustę kiszoną z dodatkiem grzybów. Ja nie przepadam za grzybami, więc przygotowuję zawsze kapustę z dodatkiem pieczarek. Aby przełamać smak kiszonej kapusty, zawsze dodaję tyle samo świeżej kapusty. Można powiedzieć że to taki wigilijny bigos J. Tak przygotowana kapusta doskonale nadaje się jako farsz do krokietów, pierogów, pasztecików lub do tarty. Możemy podawać ją również jako samodzielne danie”

Kapusta z pieczarkami

Składniki:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 1/2 kg świeżej kapusty
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 mała marchewka
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • 3 jagody jałowca
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 małe jabłko
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • pieprz, sól
  • 4 łyżki oleju

Wykonanie:

  1. Cebulę posiekać w kostkę. W garnku rozgrzać olej, przełożyć do niego cebulę, podsmażać przez około 5 minut.
  2. Pieczarki oczyścić, pokroić w grubą kostkę, dodać do cebuli. Smażyć przez około 10-15 minut, aż cały płyn odparuje.
  3. Marchew oraz jabłko obrać a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  4. Świeżą kapustę posiekać. Włożyć ją do garnka, dodać kapustę kiszoną oraz startą marchew i jabłko, wsypa grubo utłuczone w moździerzu jagody jałowca cukier. Całość zalać 2 szklankami wody.
  5. Do garnka włożyć listki laurowe, ziele angielskie oraz grubo utłuczone w moździerzu jagody jałowca. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem przez około 1 godzinę.
  6. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, dodać je wraz z żurawiną pod sam koniec gotowania, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie wymieszać.

Kapusta z pieczarkami, kapusta z grzybami

czwartek, 28 listopada 2013, baaaraneeek
Tagi: pieczarki

Polecane wpisy

Komentarze
2013/11/28 17:48:34
Bardzo interesujący wpis tak jak cały blog. Raczej zacznę częściej tutaj zaglądać ;)
-
2013/11/28 17:57:37
Zapraszam :)
-
2013/11/28 21:40:10
kuszący przepis :)

kapusty nie podajemy, ale zapraszamy na kawe i ciastko mbiuro.pl
-
2013/11/28 22:25:13
Ach,ależ bym zjadła! :)
-
2013/12/01 22:56:07
ja w tym roku zamawiam catering na wigilię w przyszłym roku może będzie więcej czasu na przygotowania i wróce do tego przepisu. Kapustka super.