NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak w sezamie

„Pierś z kurczaka usmażona w ten sposób a więc w panierce z bułki tartej z dodatkiem sezamu ma bardzo chrupiącą skórkę. Podczas smażenia musimy uważać, aby sezam nam się nie przypalił, ponieważ będzie wtedy bardzo gorzki. Należy więc smażyć kurczaka na złocisty kolor”

Kurczak w sezamie

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 jako
  • 4 łyżki mleka
  • ¾ szklanki bułki tartej
  • ½ szklanki sezamu
  •  ½ szklanki mąki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i nieco rozbić, każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem z obydwu stron.
  2. Do jednej miseczki wsypać mąkę, do drugiej jajko roztrzepane z dodatkiem mleka, a do trzeciej bułkę tartą wymieszaną z sezamem.
  3. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kawałek kurczaka obtaczać najpierw w mące, potem w jajku a następnie w bułce z sezamem. Smażyć na rozgrzanej patelni na złocisty kolor, uważając aby sezam się nie przypalił.

kurczak w sezamie, sesame chicken

czwartek, 14 listopada 2013, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2013/11/14 18:40:37
Smakowity kurczaczek. Robiłam kiedyś w sezamie, świetnie smakuje i chrupie. :)