NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Naleśniki z bananami II

„Czekoladowe naleśniki z bananami z dodatkiem sosu czekoladowego to doskonała propozycja na deser lub słodki obiad. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu”

Naleśniki z bananami

Składniki na 8-10 szt:

  • 3 duże banany
  • 6 łyżek soku pomarańczowego
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki likieru bananowego lub pomarańczowego
  • 140 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju
  • 300 ml mleka
  • olej do smażenia
  • 50 g mlecznej czekolady

Wykonanie:

  1. Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki, zalać w misce sokiem pomarańczowym wymieszanym z likierem i startą skórką pomarańczową. Odstawić na bok.
  2. Do miski przesiać mąkę i kakao, wsypać cukier waniliowy, pośrodku zrobić wgłębienie – dodać jajko i olej.
  3. Dolewając stopniowo mleko, ubijać aż powstanie gładka masa.
  4. Rozgrzać niewielką ilość oleju na patelni o grubym dnie.
  5. Wylać na patelnię trochę ciasta i przechylić patelnię, aby ciasto pokryło całą jej powierzchnię. Smażyć na średnim ogniu, aż spód zbrązowieje. Przewrócić i smażyć po drugiej stronie.
  6. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  7. Na każdy naleśnik wyłożyć banany i złożyć naleśnik w trójkąt. Polać sosem czekoladowym i natychmiast podawać.

Naleśniki z bananami, naleśniki czekoladowe, naleśniki czekoladowe z bananami, naleśniki z czekoladą

źródło przepisu: „Czekolada – z kuchennej półeczki”

piątek, 08 listopada 2013, baaaraneeek
Tagi: banany

Polecane wpisy