NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Piernik na piwie z kremem kawowym

„Piernik na piwie przełożony kisielem żurawinowym ugotowanym również na piwie oraz pysznym kremem kawowym z dodatkiem płatków migdałowych. Całość pokryta orzeszkami ziemnymi w karmelu”

Piernik na piwie z kremem kawowym

Składniki:

Piernik na piwie:

  • 1 szklanka piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kefiru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 opakowanie (40 g) przyprawy do piernika

Kisiel żurawinowy na piwie:

  • 1,5 szklanki żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 1 szklanka piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kisiel żurawinowy z cukrem

Krem kawowy z płatkami migdałowymi:

  • 200 g płatków migdałowych
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 30 ml wody
  •  ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka wrzącej wody

Orzechy w karmelu:

  • 400 g solonych orzeszków ziemnych
  • 4 łyżki miodu
  • 150 g masła
  • ½ szklanki cukru

Wykonanie:

Piernik na piwie:

  1. Piwo, olej, cukier oraz kefir przelać do miski, zmiksować.
  2. Mąkę wymieszać z sodą, kakao oraz przyprawą do piernika. Dodać do płynnych składników i dokładnie zmiksować, tak aby składniki się połączyły.
  3.  Masę przelać do formy o wymiarach 23*32 cm i wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika. Piec przez około 40 minut.
  4. Piernik odstawić do ostygnięcia, następnie przekroić go na 3 części.

Kisiel żurawinowy na piwie:

  1. Do rondelka przełożyć żurawinę, wsypać cukier, wlać ¾ szklanki piwa, doprowadzić do wrzenia.
  2. W pozostałym piwie rozmieszać kisiel żurawinowy, następnie wlać go do gotującej się mieszanki, zmniejszyć ogień i ciągle mieszając gotować kisiel przez około 1-2 minut. Zestawić z ognia.
  3. Przykryć pokrywką – kisiel powinien być jeszcze ciepły w momencie wylewania go na ciasto.  

Krem kawowy z płatkami migdałowymi:

  1. Żółtka ubić na jasną i puszystą masę (ubijać na najwyższych  obrotach przez około 5 minut).
  2. W rondelku wymieszać cukier z wodą. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować przez około 4 minuty. Zdjąć z ognia i wlewać cieniutkim strumieniem do żółtek, jednocześnie miksując mikserem na najwyższych obrotach.
  3. Do masy dodać miękkie masło i dokładnie wymieszać.
  4. Kawę rozpuścić w 1 łyżce wrzącej wody, dodać do masy, zmiksować.
  5. Do kremu kawowego wsypać płatki migdałowe, delikatnie wymieszać łyżką.

Orzechy w karmelu:

  1. W rondelku roztopić masło, dodać miód oraz cukier. Mieszać aż do momentu aż wszystkie składniki się połączą, a cukier całkowicie rozpuści.
  2. Następnie dodać orzeszki, zestawić garnek z ognia i dokładnie wymieszać, tak aby wszystkie orzeszki pokryły się równomiernie karmelem. Od razu wylać orzeszki na ciasto.

Przełożenie:

  1. Na pierwszy blat piernika wylać ciepły kisiel, wygładzić łyżką. Przykryć drugim blatem piernika, a następnie rozsmarować na nim krem kawowy z migdałami. Przykry ostatnim blatem piernika.
  2. Na wierzch wylać gorące jeszcze orzeszki w karmelu, wygładzić równomiernie łyżką.
  3. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.

Piernik na piwie z kremem kawowym z migdałami, piernik przekładany, piernik świąteczny, piernik na piwie, piernik z migdałami, piernik z orzechami, piernik z suszonymi owocami

wtorek, 26 listopada 2013, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Karpatka piernikowa

    „Klasyczny przepis na dobrze znaną wszystkim karpatkę, wzbogacony o przyprawę do piernika. Podczas spieczenia unosi się bardzo aromatyczny i intensywny za

  • Sernik orzechowy

    „Kremowy i puszysty sernik na miodowym spodzie wykończony idealnym słodko-słonym połączeniem orzeszków ziemnych i karmelu. Sernik ten był ozdobą na świąte

  • Sernik świąteczny piernikowy

    „Święta, święta i po świętach… No cóż tal szybko minęły, a jako pamiątkę zostawiły nam kilka zbędnych kilogramów ;) Pozostajemy dalej w klimatach św

Komentarze
2013/11/27 13:47:35
Wygląda przepysznie, na pewno też tak smakuje :) Pewnie bardzo czasochłonne?
-
2013/11/27 15:15:20
Wykonanie tego piernika zajmuje około 2,5 godzin :) W między czasie gdy piernik się studzi można przygotowac krem kawowy z migdałami, a później kisiel żurawinowy na piwie :)
-
2013/11/27 22:17:59
dzięki za super przepis, już wiem co upiekę teściom na święta :)