NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Piernik przekładany

„Piernik przekładany kremem budyniowym oraz herbatnikami w pysznej polewie czekoladowej. Na początku, po wyjęciu piernika z piekarnika a następnie jego wystudzeniu, ciasto może być nieco twarde. Ale nie ma się co martwic, ponieważ po przełożeniu go kremem i polaniu polewą, piernik „odwilgnie” na drugi dzień i będzie bardzo bardzo mięciutki puszysty J

Piernik przekładany

Składniki:

Piernik:

  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 1 szklanka miodu
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 torebka przyprawy do piernika (40 g)
  • 3 łyżki kakao

Krem budyniowy:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • ½ szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 4 paczki herbatników

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 20 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 2 łyżki masła

Piernik przekładany, piernik świąteczny, piernik w czekoladzie, piernik z kremem, piernik z masą

Wykonanie:

Ciasto:

  1. W rondelku stopić na jasny karmel 2 łyżki cukru, wlać kilka łyżek wody i dobrze wymieszać. Dodać miód, resztę cukru, masło, kakao oraz przyprawę do piernika. Zagotować, odstawić do ostudzenia.
  2. Następnie dodać jajka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na jednolitą masę.
  3. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180oC.
  4. Wystudzony piernik przekroić na dwa placki.

Krem budyniowy:

  1. Do garnka przełożyć masło, cukier puder oraz wlać 2,5 szklanki mleka, zagotować. W pozostałym mleku rozrobić dwa budynie.
  2. Do gotującego się mleka wlać wymieszany proszek budyniowy, mieszać jeszcze przez około 2-3 minuty, a następnie zestawić z ognia.

Przełożenie:

  1. Na jednym placku piernikowym rozsmarować połowę gorącego kremu budyniowego. Ułożyć warstwę herbatników, przykryć resztą kremu i drugim plackiem piernikowym.

Polewa czekoladowa:

  1. Czekoladę połamać na małe kawałki, przełożyć do rondelka, dodać śmietankę oraz masło. Mieszać aż wszystkie składniki dokładnie się rozpuszczą.
  2. Wylać polewę czekoladową na ciasto, odstawić do zastygnięcia. Najlepiej podawać go na drugi dzień, gdy nieco „odwilgnie”.

Gingerbread cake

Źródło przepisu: „Tina 12/2010”

sobota, 23 listopada 2013, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Karpatka piernikowa

    „Klasyczny przepis na dobrze znaną wszystkim karpatkę, wzbogacony o przyprawę do piernika. Podczas spieczenia unosi się bardzo aromatyczny i intensywny za

  • Sernik orzechowy

    „Kremowy i puszysty sernik na miodowym spodzie wykończony idealnym słodko-słonym połączeniem orzeszków ziemnych i karmelu. Sernik ten był ozdobą na świąte

  • Sernik świąteczny piernikowy

    „Święta, święta i po świętach… No cóż tal szybko minęły, a jako pamiątkę zostawiły nam kilka zbędnych kilogramów ;) Pozostajemy dalej w klimatach św

Komentarze
2013/11/23 12:02:31
Czuć święta ;D
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/23 12:09:01
Jaka ładna aranżacja, ciacho oczywiście też:)
-
2013/11/23 12:17:32
Tak, u mnie już świątecznie :)
-
2013/11/23 21:09:53
Wygląda wspaniale! Pyszny piernik :)