NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Żeberka w piwie

„Żeberka przygotowane w sosie piwnym z dodatkiem czosnku, miodu, brązowego cukru, świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy oraz ketchupu. Najlepiej podawać je z pieczonymi ziemniakami z dodatkiem masła czosnkowo-koperkowego. Receptura potrawy została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody. Przepis bierze udział w konkursie kulinarnym „Książęce Mistrzostwa Smaku – Burgundowe Trzy Słody”

Żeberka w piwie

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 szklanka piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 łyżek pikantnego ketchupu
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Żeberka w piwie, żeberka pieczone, żeberka w sosie

Wykonanie:

  1. Żeberka dokładnie opłukać, a następnie podzielić je na mniejsze porcje. Przełożyć do miski, polać odrobiną oliwy, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Wstawić je do lodówki.
  2. Czosnek obrać, posiekać w drobniutką kosteczkę lub przepuścić przez praskę.
  3. Do rondelka wlać folię, dodać ketchup, sok wyciśnięty z pomarańczy, cukier, miód, sos sojowy oraz czosnek. Całość zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos nieco zgęstnieje.
  4. Żeberka ułożyć w żaroodpornej formie wysmarowanej tłuszczem. Wylać na żeberka cały sos.
  5. Przełożyć formę do piekarnika nagrzanego do 200out C i piec przez około 60 min. Po upływie około 40-50 min pieczenia, gdy żeberka przyrumienią się na wierzchu, należy je przykryć folią spożywczą. 

Żeberka w piwie, żeberka pieczone, żeberka w sosie

niedziela, 24 listopada 2013, baaaraneeek

Komentarze
2013/11/24 18:08:46
Wieki nie jadłam żeberek.
-
2013/11/24 18:11:41
To akurat dobry czas, żeby przypomniec sobie ich smak :)