NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ciastka na święta

„Idealne ciasteczka na święta, a więc piernikowe paski z bakaliami w polewie czekoladowej z dodatkiem orzechów. Ciasteczka te można przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce nawet do 10 dni”

Ciastka na święta

Składniki:

Na ciasto:

  • 250 g miodu
  • 125 g masła lub margaryny
  • 2 jajka (klasy M)
  • 15 g przyprawy do piernika
  • 100 g startej skórki cytrynowej
  • 375 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie (15 g) proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki kakao
  • 100 g rodzynek koryntek
  • 100 g mielonych orzechów laskowych

Ponadto:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka oleju, np. słonecznikowego
  • orzechy włoskie i laskowe
  • pokrojone bakalie np. suszone morele

Ciastka na święta, ciasteczka na boże narodzenia, ciasteczka świąteczne

Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC.
  2. Miód z masłem lub margaryną powoli rozpuścić w garnku, stale mieszając. Następnie przelać do miski i odstawić do wystygnięcia.
  3. Do prawie wystudzonej masy dodać jajka, przyprawę do piernika i skórkę z cytryny, po czym wymieszać mikserem z końcówkami do ubijania na najwyższych obrotach. Dodać (w 2 porcjach) mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie wyrobić mikserem na średnich obrotach. Wsypać koryntki i orzechy laskowe.
  4. Ciasto przełożyć na natłuszczoną blaszkę o wymiarach 30*40 cm i wygładzić jego powierzchnię.
  5. Blaszkę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20 minut.
  6. Czekoladę połamać na kawałki. Rozpuścić razem z olejem w małym rondelku w kąpieli wodnej na małym ogniu, stale mieszając, a następnie posmarować nią wystudzone ciasto.
  7. Przybrać ciasto orzechami lub suszonymi owocami.
  8. Kiedy polewa stwardnieje, pokroić ciasto w paski (10*3 cm) i przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.

Ciastka na święta, ciasteczka na boże narodzenia, ciasteczka świąteczne

Ciastka na święta, ciasteczka na boże narodzenia, ciasteczka świąteczne, christmas cookies, cookies for christmas

Źrźródło przepisu: „Świąteczne ciasteczka – dr. Oetker”

piątek, 13 grudnia 2013, baaaraneeek
Tagi: czekolada

Polecane wpisy

Komentarze
2013/12/14 02:43:35
Smakowicie to wygląda... ślinka cieknie.
-
2013/12/14 16:22:03
Ciastka wyglądają przepysznie! :)
-
2013/12/15 07:10:46
Fajne świąteczne ciasteczka:)