NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Krokiety z kapustą

 „Krokiety z farszem przygotowanym z kapusty kiszonej oraz świeżej z dodatkiem podsmażonych z cebulą pieczarek oraz suszonych śliwek i żurawiny. Krokiety z kapustą najlepiej podawać z czerwonym barszczem”

Krokiety z kapustą

 Składniki:

Naleśniki na krokiety:

  • 1½ szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Farsz:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 1/2 kg świeżej kapusty
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 mała marchewka
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • 3 jagody jałowca
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 małe jabłko
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • pieprz, sól
  • 4 łyżki oleju

Do panierowania:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia

Krokiety z kapustą, krokiety z kapustą i pieczarkami, krokiety z grzybami, krokiety z pieczarkami, naleśniki na krokiety

Wykonanie:

Naleśniki na krokiety:

  1. Mleko, jajka oraz szczyptę soli zmiksować. Następnie dodać mąkę oraz wodę, miksować chwilę, aż składniki się połączą.
  2. Ciasto odstawić na 20-30 minut.
  3. Porcje ciasta wlewać równomierną warstwą na niewielką ilość rozgrzanego oleju. Smażyć cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. Wystudzić.

Farsz:

  1. Cebulę posiekać w kostkę. W garnku rozgrzać olej, przełożyć do niego cebulę, podsmażać przez około 5 minut.
  2. Pieczarki oczyścić, pokroić w grubą kostkę, dodać do cebuli. Smażyć przez około 10-15 minut, aż cały płyn odparuje.
  3. Marchew oraz jabłko obrać a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  4. Świeżą kapustę posiekać. Włożyć ją do garnka, dodać kapustę kiszoną oraz startą marchew i jabłko, wsypa grubo utłuczone w moździerzu jagody jałowca cukier. Całość zalać 2 szklankami wody.
  5. Do garnka włożyć listki laurowe, ziele angielskie oraz grubo utłuczone w moździerzu jagody jałowca. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem przez około 1 godzinę.
  6. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, dodać je wraz z żurawiną pod sam koniec gotowania, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie wymieszać.  

Krokiety z kapustą:

  1. Naleśniki posmarować farszem, brzegi lekko zawinąć do środka, zrolować.
  2. Krokiety panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej, smażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju, aż się zrumienią.

Krokiety z kapustą, krokiety z kapustą i pieczarkami, krokiety z grzybami, krokiety z pieczarkami, naleśniki na krokiety

środa, 11 grudnia 2013, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Naleśniki meksykańskie

    „Naleśniki przyrządzone na sposób meksykański a więc jak nie trudno się domyśleć farsz składa się z mięsa mielonego, pomidorów, fasoli, czerwonej papryki

  • Naleśniki w sosie pomarańczowym

    „Naleśniki w sosie pomarańczowym, a więc crepes Suzette, to bardzo popularny deser wywodzący się z kuchni francuskiej. Ja postanowiłam go nieco urozmaicić

  • Naleśniki z pieczarkami

    „Naleśniki z farszem pieczarkowym przygotowanym z dodatkiem sera żółtego oraz mozzarelli. Po przygotowaniu naleśników można zapiec je w piekarniku z dodat

Komentarze
2013/12/11 10:51:55
To jest to co można jeść nie tylko od święta ale każdego dnia.
ps. Do przepisu dodałbym żółty ser (do farszu).
-
2013/12/11 13:24:35
Dokładnie :) dobry pomysł z dodatkiem tego sera żółtego. Można tez dodać mozzarelle :)
-
2013/12/11 13:31:09
Nie, no jedzonko super... kurcze ale by się zjadło :)
-
2013/12/11 13:54:09
Mniam mniam - smakowicie to wygląda :)

Od siebie polecam dodać do serka trochę oregano bądź ziół prowansalskich - świetny aromat wtedy powstaje.
-
2013/12/11 18:10:02
Farsz na bogato czyli na święta pasuje jak najbardziej. Ja osobiście kocham prostotę i farsz z samej kapusty i cebulki by mi wystarczył.
-
2013/12/11 21:54:10
Bardzo smakowite krokieciki :)
-
2013/12/12 11:01:38
Takie potrawy zdecydowanie oddają charakter świąt, nie wiem dlaczego (może tylko w moim przypadku) ale tego rodzaju smakołyki pojawiają się na stolę tylko w święta :)

co do farszu, chyba wyeliminowałabym cebulkę na korzyść większej ilości pieczarek;)