NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Kutia

„Na wielu wigilijnych stołach kutia jest jedną z dwunastu potraw. Można znaleźć bardzo wiele różnych przepisów na to słodkie danie. Ja kutię przygotowuję obowiązkowo z dodatkiem pszenicy, według mnie taka jest najlepsza. Uzupełnieniem są bakalie takie jak skórka pomarańczowa oraz płatki migdałowe”

Kutia

Składniki:

  • 1,5 szklanki maku
  • 1 szklanka pszenicy
  • 5 kopiastych łyżek cukru pudru
  • 5 łyżek miodu
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki likieru amaretto

Kutia, masa makowa, domowa masa makowa, masa makowa do wypieków

Wykonanie:

  1. Mak oraz pszenicę przełożyć do dwóch garnków. Zalać obydwa wrzątkiem i odstawić na noc.
  2. Na następny dzień mak odcedzić, ponownie zalać wrzątkiem, odstawić na chwilę i dokładnie odsączyć z nadmiaru wody. Mak zmielić minimum 2 lub 3 razy.
  3. Pszenicę zagotować z wodą (wlać około 2 szklanek wody), następnie odcedzić, ponownie zalać około 2 szklankami wrzątku i zagotować jeszcze raz. Gotować przez około 2 minuty, zestawić z ognia i odcedzić.
  4. Mak przełożyć do miseczki, dodać pszenicę, skórkę pomarańczową i płatki migdałowe. Wsypać cukier puder, cukier waniliowy oraz wlać amaretto i miód. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
  5. Wierzch można posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi.

Kutia, masa makowa, domowa masa makowa, masa makowa do wypieków, paluszki z makiem masa

wtorek, 17 grudnia 2013, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Karpatka piernikowa

    „Klasyczny przepis na dobrze znaną wszystkim karpatkę, wzbogacony o przyprawę do piernika. Podczas spieczenia unosi się bardzo aromatyczny i intensywny za

  • Sernik orzechowy

    „Kremowy i puszysty sernik na miodowym spodzie wykończony idealnym słodko-słonym połączeniem orzeszków ziemnych i karmelu. Sernik ten był ozdobą na świąte

  • Sernik świąteczny piernikowy

    „Święta, święta i po świętach… No cóż tal szybko minęły, a jako pamiątkę zostawiły nam kilka zbędnych kilogramów ;) Pozostajemy dalej w klimatach św

Komentarze
2013/12/17 14:33:15
Pomysł genialny, gorzej z własnym wykonaniem. Naprawdę piękny tort