NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Makowiec zawijany

„Taki makowiec jest obowiązkowym gościem na świątecznych stołach w wielu domach. Dlatego też dzisiaj podaję  przepis na tradycyjny makowiec zawijany na cieście drożdżowym z masą makową z dodatkiem jabłek. Jest mięciutki, rozpływający się w ustach, polecam wykonanie tego pysznego ciacha J 

Makowiec zawijany

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mąki
  • szczypta soli
  • 180 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 40 g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Masa makowa:

  • 500 g masy makowej – z tego przepisu (1 porcja)lub gotowej*
  • 1 jajko
  • 2 jabłka

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • sok wyciśnięty z ½ mandarynki

* jeśli używamy gotowej masy makowej, należy ją dokładnie odcisnąć na sicie wyłożonej gazą, tak aby miała bardzo zwartą i gęstą konsystencję. Gdy masa makowa będzie za rzadka, makowiec może nam popękać w trakcie pieczenia, a masa może wylać się na zewnątrz. 

Makowiec zawijany, ciasta na boże narodzenie, ciasta świąteczne, przepisy świąteczne, przepisy bożonarodzeniowe, przepisy świąteczne, przepisy bożonarodzeniowe blog, blog świątecznyie

Wykonanie:

Ciasto:

  1.  Mąkę wsypać do miski. Na środku zrobić zagłębienie. Mleko podgrzać.
  2. Drożdże pokruszyć i rozpuścić w 90 ml ciepłego mleka, po czym wlać do wgłębienia w mące. Zasypać mąką z brzegów miski. Przykryć i odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce.
  3. Tłuszcz rozpuścić i dodać do mąki razem z cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem, solą i resztą ciepłego mleka.
  4. Wyrobić ciasto, przykryć i ponownie odstawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce.

Masa makowa:

  1. Jabłka obrać i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kostkę.
  2. Do masy makowej dodać jajko i pokrojone jabłka, wymieszać.

Wykonanie:

  1. Ciasto drożdżowe rozwałkować na posypanym mąką Lacie na prostokąt o wymiarach 40*45 cm. Na wierzchu ułożyć masę makową, zostawiając przy brzegach ok. 1 cm wolnego miejsca.
  2. Ciasto zrolować zaczynając od dłuższego brzegu. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  3. Piec około 35 minut w temperaturze 180oC. Po 15 minutach pieczenia ciasto przykryć folią aluminiową.

Lukier:

  1. Cukier puder wymieszać z sokiem wyciśniętym z mandarynki, po czym polać ostudzone całkowicie ciasto.
  2. Wierzch można posypać kandyzowaną skórką pomarańczową, makiem lub płatkami migdałowymi.

Makowiec zawijany, ciasta na boże narodzenie, ciasta świąteczne, przepisy świąteczne, przepisy bożonarodzeniowe, przepisy świąteczne, przepisy bożonarodzeniowe blog, blog świąteczny

źródło przepisu: „Pyszne ciasta na Boże Narodzenie 4/2012”

środa, 18 grudnia 2013, baaaraneeek

Komentarze
2013/12/20 09:09:02
Na święta jak znalazł. 3 woreczki maku w kuchni już czekają. Co prawda w planach był tylko makowiec japoński, ale po lekturze tego przepisu czuję, że chyba na tym się nie skończy :)
-
2013/12/20 23:27:05
Uwielbiam taki makowiec i robię co roku na święta :)
-
2013/12/22 20:16:48
Makowiec to jedno z najpopularniejszych ciast na święta, zdjęcia tego - powalają! Mimo to zdecydowałem się w tym roku urozmaicić trochę swój przepis i połączyć - po obejrzeniu jednego z popularnych programów o gotowaniu - słodkie ze słonym! O dziwo Bardzo BARDZO smaczne! polecam:)
-
2013/12/23 12:43:07
Z jabłkiem jeszcze nie próbwałem. Możnaby dodać trochę rodzynek dla urozmaicenia.
-
2013/12/26 14:35:27
zaczęłam robić makowiec z przepisu i... wyłączyli mi prąd na 3 godziny... niestety po makowcu;/