NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Paszteciki z kapustą

„Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami z dodatkiem suszonych żurawin oraz śliwek sprawdzą się jako doskonały dodatek do czerwonego barszczu. Należy przechowywać je w lodówce, a przed podaniem podgrzać w piekarniku”

Paszteciki z kapustą

Składniki na ok. 30 szt.:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży
  • ½ szklanki mleka
  • ½ kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • ¼ łyżeczki soli

Farsz:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 1/2 kg świeżej kapusty
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 mała marchewka
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • 3 jagody jałowca
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 małe jabłko
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • pieprz, sól
  • 4 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • 1 białko
  • 2 łyżki kminku lub czarnego sezamu

Paszteciki z kapustą, paszteciki z kapustą i pieczarkami, paszteciki do barszczu, paszteciki drożdżowe

Wykonanie:

Ciasto drożdżowe:

  1. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, utrzeć z cukrem, odstawić w ciepłe miejsce, aby rozczyn podwoił objętość.
  2. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól, wymieszać, wlać rozczyn.
  3. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Na końcu wlać wystudzoną roztopioną margarynę, wyrabiać jeszcze przez chwilę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Farsz:

  1. Cebulę posiekać w kostkę. W garnku rozgrzać olej, przełożyć do niego cebulę, podsmażać przez około 5 minut.
  2. Pieczarki oczyścić, pokroić w grubą kostkę, dodać do cebuli. Smażyć przez około 10-15 minut, aż cały płyn odparuje.
  3. Marchew oraz jabłko obrać a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  4. Świeżą kapustę posiekać. Włożyć ją do garnka, dodać kapustę kiszoną oraz startą marchew i jabłko, wsypa grubo utłuczone w moździerzu jagody jałowca cukier. Całość zalać 2 szklankami wody.
  5. Do garnka włożyć listki laurowe, ziele angielskie oraz grubo utłuczone w moździerzu jagody jałowca. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem przez około 1 godzinę.
  6. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, dodać je wraz z żurawiną pod sam koniec gotowania, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie wymieszać. 

Paszteciki:

  1. Kiedy ciasto podwoi objętość, podzielić je na kilka porcji. Rozwałkować je na szerokie paski grubości ok. 1 cm, nałożyć na nie wzdłuż farsz, zwinąć w rulon. Każdy rulon pokroić na prostokąty długości ok. 6 cm.
  2. Paszteciki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować rozmąconym białkiem, posypać kminkiem lub sezamem.
  3. Piec około 25 minut w temperaturze 180oC.

Paszteciki z kapustą, paszteciki z kapustą i pieczarkami, paszteciki do barszczu, paszteciki drożdżowe

Źródło przepisu: „Pierogi i kluski na wigilijnym stole”

środa, 04 grudnia 2013, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Karpatka piernikowa

    „Klasyczny przepis na dobrze znaną wszystkim karpatkę, wzbogacony o przyprawę do piernika. Podczas spieczenia unosi się bardzo aromatyczny i intensywny za

  • Sernik orzechowy

    „Kremowy i puszysty sernik na miodowym spodzie wykończony idealnym słodko-słonym połączeniem orzeszków ziemnych i karmelu. Sernik ten był ozdobą na świąte

  • Sernik świąteczny piernikowy

    „Święta, święta i po świętach… No cóż tal szybko minęły, a jako pamiątkę zostawiły nam kilka zbędnych kilogramów ;) Pozostajemy dalej w klimatach św

Komentarze
2013/12/05 17:12:46
Uwielbiam pierogi z kapustą i grzybami, a te paszteciki muszą być pyszne.
-
2013/12/05 20:02:17
Wspaniałe! Bardzo lubię :)
-
2013/12/08 21:18:03
Uwielbiam paszteciki ale zawsze sądziłem, że są trudne w przygotowaniu. Tym razem sam spróbuje. Dzięki za przepis.
-
2013/12/11 23:12:45
Wyglądają pysznie! Muszę koniecznieich spróbować :)
-
2013/12/12 10:57:44
Koniecznie :)