NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi z kapustą

„Pierogi z farszem przygotowanym z kapusty zarówno kiszonej jak i świeżej z dodatkiem pieczarek oraz suszonych owoców takich jak śliwki i żurawiny. Najlepiej podawać je podsmażone na złocisty kolor na maśle”

Pierogi z kapustą

Składniki:

Ciasto na pierogi:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • sól

Farsz:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 1/2 kg świeżej kapusty
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 mała marchewka
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • 3 jagody jałowca
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 małe jabłko
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • pieprz, sól
  • 4 łyżki oleju

Pierogi z kapustą, pierogi z kapustą i pieczarkami, pierogi z kiszoną kapustą, pierogi ze świeżą kapustą, pierogi z suszonymi śliwkami, pierogi z pieczarkami, ciasto na pierogi, pierogi na święta

Wykonanie:

Ciasto na pierogi:

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko, szczyptę soli oraz pół szklanki ciepłej wody.
  2. Zagnieść elastyczne, gładkie ciasto.

Farsz:

  1. Cebulę posiekać w kostkę. W garnku rozgrzać olej, przełożyć do niego cebulę, podsmażać przez około 5 minut.
  2. Pieczarki oczyścić, pokroić w grubą kostkę, dodać do cebuli. Smażyć przez około 10-15 minut, aż cały płyn odparuje.
  3.  Marchew oraz jabłko obrać a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  4. Świeżą kapustę posiekać. Włożyć ją do garnka, dodać kapustę kiszoną oraz startą marchew i jabłko, wsypa grubo utłuczone w moździerzu jagody jałowca cukier. Całość zalać 2 szklankami wody.
  5. Do garnka włożyć listki laurowe, ziele angielskie oraz grubo utłuczone w moździerzu jagody jałowca. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem przez około 1 godzinę.
  6. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, dodać je wraz z żurawiną pod sam koniec gotowania, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie wymieszać.  

Pierogi z kapustą:

  1. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wycinać krążki. Nakładać na nie porcje farszu, złożyć krążki na pół, a następnie zlepiać brzegi.
  2. Pierogi gotować w osolonej wodzie przez minutę od wypłynięcia na wierzch.
  3. Wyjąć łyżką cedzakową. Przed podaniem odsmażyć je na złocisty kolor na maśle.

Pierogi z kapustą, pierogi z kapustą i pieczarkami, pierogi z kiszoną kapustą, pierogi ze świeżą kapustą, pierogi z suszonymi śliwkami, pierogi z pieczarkami, ciasto na pierogi, pierogi na święta

poniedziałek, 09 grudnia 2013, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Bataty z kurczakiem

    Składniki: ok. 500 g batatów 1 czerwona cebula 1 cukinia 1 czerwona papryka 2 łyżki oliwy z oliwek mała gałązka świeżego rozmarynu 600 g upieczonego/usmażonego

  • Kaczka z puree ziemniaczano-dyniowym z sosem żurawinowo-malinowym

    Składniki: Kacze udka: 2 kacze udka 3 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu sól, pieprz Puree ziemniaczano-dyniowe: 5 ziemniaków (ok. 450 g)

  • Kotlety mielone

    Składniki na 4 szt.: Kotlety mielone: 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 mała czerwona cebula ½ pęczka świeżej natki pietruszki 5 suszonych pomidor

Komentarze
2013/12/09 19:09:50
Ojej! Jak smakowicie wygladaja! Koniecznie musze zrobic! Takich jeszcze nie jadłam, a troche sie ich nalepilam ;) Piekne! Pozdrawiam!