NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto 3 bit

„Ciasto 3 bit wykonane na kakaowych herbatnikach przełożone masą karmelową oraz kremem budyniowym. Całość wykończona ubitą śmietanką kremówką posypaną startą czekoladą. Ja do wykonania tego ciasta użyłam klasycznej dużej blaszki do pieczenia o wymiarach 23*38 cm. Jeśli chcemy aby ciasto było wyższe możemy je przygotować w mniejszej formie”

Ciasto 3 bit

Składniki na formę 23*38 cm:

Ciasto 3 bit:

  • 400 g kakaowych herbatników
  • 1 puszka masy karmelowej (400 g)

Krem budyniowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 125 g masła
  • ½ szklanki cukru

Wierzch:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki wody
  • 60 g mlecznej czekolady

Wykonanie:

Ciasto 3 bit:

  1. Formę wyłożyć herbatnikami.
  2. Masę karmelową podgrzać, ciągle mieszając aby nam się nie przypaliła. Gdy jej konsystencja będzie płynna wylać ją na herbatniki i równomiernie rozprowadzić.
  3. Przykryć drugą warstwą herbatników.

Krem budyniowy:

  1. Zagotować 2 szklanki mleka razem z cukrem oraz masłem. W pozostałej szklance wymieszać proszek budyniowy.
  2. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać wymieszane budynie. Ciągle mieszając, gotować na małym ogniu przez 2 minuty, aż masa zgęstnieje.
  3. Następnie zestawić z ognia, odstawić na chwilę do ostygnięcia i wylać masę na herbatniki.
  4. Przykryć ciasto kolejną warstwą herbatników i odstawić w zimne miejsce lub do lodówki na około 30-60 minut.

Wierzch:

  1. Żelatynę zalać wodą, odstawić.
  2. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  3. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, wymieszać.
  4. Żelatynę podgrzać aż dokładnie się rozpuści. Dodać do niej około 2 łyżki ubitej śmietany, wymieszać, dodać kolejne dwie, wymieszać. Następnie przełożyć żelatynę do pozostałej ubitej śmietanki i dokładnie wymieszać.
  5. Wyłożyć masę na schłodzone ciasto, następnie posypać startą czekoladą.
  6. Włożyć ciasto na kilka godzin lub na całą noc do lodówki aby dokładnie stężało.

Ciasto 3 bit, ciasto toffi, ciasto na herbatnikach

Ciasto 3 bit, ciasto toffi, ciasto na herbatnikach

sobota, 25 stycznia 2014, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Ciasto Kinder Country

    Składniki: Biszkopt: 5 małych jaj „M” ¾ szklanki cukru 1 łyżeczk aproszku do pieczenia ½ szklanki cukru Ponadto: ¼ szklanki likieru c

  • Krówka bez pieczenia

    Składniki na formę 28*28 cm: 1 puszka masy kajmakowej (400 g) 50 szt. herbatników – 2 duże paczki 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 275 g mas

  • Sernik kokosowy

    Składniki na formę 28*28 cm: Spód – ciasto kruche*: 150 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 75 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego s

Komentarze
2014/01/25 15:58:44
Muszę powiedzieć, że bardzo to ciekawie wygląda. Koniecznie muszę wypróbować.
Pozdrawiam
-
2014/01/25 16:29:45
uwielbiam to ciasto, bardzo słodkie ale jakie dobre :-)
-
2014/01/25 18:05:08
Dokładnie :) Słodkie ale pyszne :)
-
2014/01/25 22:26:35
Jedno z naj ciast. Uwielbiamy :)