NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Kaczka z ananasem

 „Smażona kaczka z dodatkiem świeżego ananasa oraz papryki wywodzi się  z kuchni orientalnej. Dodatek imbiru sprawia że jest ono bardzo armotyczne. Danie to najlepiej podawać z makaronem ryżowym”

Kaczka z ananasem

 Składniki:

  • 1 filet z piersi kaczki bez skóry ok. 300 g
  • 175 g  świeżego ananasa pokrojonego w kostkę + sok
  • 1 łyżeczka przyprawy pięć smaków
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 dymki
  • sól

Wykonanie:

  1. Filet z kaczki pokroić w paski, przełożyć mięso do niemetalowej miski. Dosypać przyprawę pięciu smaków, dolać sos sojowy oraz wino ryżowe lub sherry. Przykryć i odstawić na 20 minut.
  2. Paprykę oczyścić i pokroić w cienkie paski. Imbir obrać i pokroić w kostkę. Cebulę dymkę posiekać w drobną kosteczkę (białe i zielone części oddzielnie).
  3. W woku rozgrzać olej. Wyjąć kaczkę z miski, marynatę zachować. Podsmażać kaczkę na dużym ogniu przez 2 minuty.
  4. Dodać paprykę, imbir i białe części dymki, podsmażać przez kolejne 4-5 minut, aż papryka trochę zmięknie.
  5. Dodać ananasa z sokiem, dolać marynatę. Smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Doprawić do smaku solą.  
  6. Danie podawać posypane zieloną dymką.

Kaczka z ananasem, kaczka smażona, kaczka z warzywami

Źródło przepisu: "Makarony orientalne - szybko i smacznie"

poniedziałek, 27 stycznia 2014, baaaraneeek

Polecane wpisy