NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Klopsy w sosie

„Klopsy przygotowane z mięsa mielonego z dodatkiem kaszy jęczmiennej w pysznym sosie pomidorowym. Idealne danie obiadowe do którego wystarczy ulubiona surówka”

Klopsy w sosie, klopsy w sosie pomidorowym, klopsy z kaszą, klopsy przepis, klopsy mielone, pulpety w sosie, pulpety przepis, pulpety gotowane

Składniki na 20 dużych pulpetów:

Pulpety:

  • 2 woreczki kaszy jęczmiennej (każdy po 100 g)
  • 700 g mięsa mielonego (np. wieprzowego)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek mąki
  • sól, pieprz

Sos pomidorowy:

  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 cebule
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 4 łyżki ketchupu łagodnego lub pikantnego
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju

Wykonanie:

Pulpety:

  1. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu (gotować ok. 20 minut). Następnie odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
  2. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać przestudzoną kaszę, jajko oraz bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły (najlepiej zrobić to rękami).
  3. Mąkę przesypać do miseczki.
  4. W dużym garnku zagotować wodę z ok. 1 płaską łyżeczką soli.
  5. Z masy formować duże pulpety, następnie obtaczać je w mące. Wrzucać do gotującej się wody (najlepiej zrobić to w 3 partiach, a więc gotować na raz po ok. 7 pulpetów). Po ok. 1 minucie zamieszać, aby pulpety nie przykleiły się do dna. Gdy woda ponownie się zagotuje, gotować pulpety przez 10 minut, następnie wyjąć je z wody.

Sos pomidorowy:

  1. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić na nią cebulę i zeszklić.
  2. Dodać na patelnię pomidory, wsypać cukier i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 5 minut.
  3. Na patelnię wlać ketchup, doprawić sos solą i pieprzem. Następnie zdjąć z ognia i za pomocą blendera zmiksować sos.
  4. Pulpety przełożyć do sosu na patelnię, podawać je polane sosem pomidorowym.

Klopsy w sosie, klopsy w sosie pomidorowym, klopsy z kaszą, klopsy przepis, klopsy mielone, pulpety w sosie, pulpety przepis, pulpety gotowane

środa, 15 stycznia 2014, baaaraneeek

Polecane wpisy