NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Makaron z owocami morza

„Pomysł na ten makaron powstał pod wpływem chwili, gdy moja druga połówka zakupiła opakowanie owoców morza i spytała czy coś z tym zrobię. Wybór padł na szybki w przygotowaniu makaron z owocami morza z dodatkiem czarnych oliwek i pomidorków cherry”

makaron z owocami morza

Składniki:

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 500 g mrożonej mieszanki owoców morza (kalmary, krewetki, omułki, ośmiorniczki)
  • 100 g wędzonej szynki lub boczku
  • 8 ząbków czosnku
  • 100 g czarnych oliwek
  • po 5 pomidorków cherry żółtych i czerwonych
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu.
  2. Czosnek posiekać w bardzo drobniutką kosteczkę. Szynkę lub boczek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać czosnek oraz wędzonkę, podsmażać przez około 5 minut.
  3. Owoce morza przełożyć na sito, przepłukać pod zimną bieżącą wodą. Dokładnie odcedzić i wsypać na patelnię, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez kolejne 5 minut.
  4. Oliwki pokroić w plasterki, pomidorki cherry na ćwiartki, natkę drobno posiekać. Wsypać wszystko na patelnię, wymieszać.
  5. Na patelnię dodać makaron, wymieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez kolejne 10-12 minut. Następnie zdjąć patelnię z ognia i podawać.  

makaron z owocami morza, spaghetti z owocami morza, owoce morza z makaronem, owoce morza przepis

poniedziałek, 20 stycznia 2014, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2014/01/20 15:44:34
pyszne danie:)