NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Naleśniki z pieczarkami

„Naleśniki z farszem pieczarkowym przygotowanym z dodatkiem sera żółtego oraz mozzarelli. Po przygotowaniu naleśników można zapiec je w piekarniku z dodatkiem sera żółtego (nie jest to jednak czynność konieczna)”

Naleśniki z pieczarkami

Składniki na ok. 12-15 szt.:

Naleśniki:

  • 1½ szklanki mąki pszennej
  •         1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Farsz pieczarkowy:

  • 1 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 5 łyżek startego sera żółtego
  • 200 g startej mozzarelli
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Wierzch:

  • kilka plastrów sera żółtego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

Naleśniki:

  1. Mleko, jajka oraz szczyptę soli zmiksować. Następnie dodać mąkę oraz wodę, miksować chwilę, aż składniki się połączą.
  2. Ciasto odstawić na 20-30 minut.
  3. Porcje ciasta wlewać równomierną warstwą na niewielką ilość rozgrzanego oleju. Smażyć cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. Wystudzić.

Farsz pieczarkowy:

  1. Pieczarki opłukać, osączyć i posiekać w drobną kostkę.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczką, zeszklić na oleju.
  3. Dodać pieczarki, smażyć ok. 10-15 minut aż płyn odparuje. Zdjąć z ognia, a kiedy masa trochę przestygnie, dodać oba rodzaje serów i natkę pietruszki, doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
  4. Naleśniki posmarować farszem, zrolować.

Wierzch:

  1. Naleśniki przełożyć do żaroodpornego naczynia, ułożyć na wierzchu plastry sera żółtego. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 15 minut.
  2. Po upieczeniu posypać posiekaną natką pietruszki.

Naleśniki z pieczarkami, naleśniki zapiekane, naleśniki z serem żółtym, naleśniki z serem, naleśniki z serem i pieczarkami

wtorek, 14 stycznia 2014, baaaraneeek
Tagi: pieczarki

Polecane wpisy