NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ryba ze szpinakiem

„Zapiekana ryba ze szpinakiem oraz mozzarellą jest lekkim i pożywnym daniem. Najlepiej podawać ją z dodatkiem ryżu. Jeśli mamy mrożone filety rybne, musimy je wyciągnąć wcześniej z zamrażarki i odstawić na kilka godzin aby całkowicie się rozmroziły”

Ryba ze szpinakiem

Składniki:

  • 5 filetów rybnych (ok. 700 g) np. dorsza lub łososia
  • 300 g mrożonego szpinaku w liściach
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 100 g twardej mozzarelli do zapiekania
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Cebulę oraz czosnek posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, przełożyć na nią cebulę oraz czosnek, smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty.
  2. Następnie na patelnię dodać szpinak, dusić pod przykryciem przez około 10-15 minut, aż szpinak się rozmrozi. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia.
  3. Rybę posypać solą i świeżo mielonym pieprzem z obydwu stron.
  4. Naczynie żaroodporne posmarować 1 łyżką oleju, ułożyć w nim rybę. Na każdy filet ułożyć równomiernie szpinak.
  5. Mozzarellę pokroić na 5 plastrów, położyć na po jednym plastrze na wierzchu każdej ryby.
  6. Wstawić rybę do piekarnik nagrzanego do 180oC i piec przez około 20-25 minut.

Ryba ze szpinakiem, ryba z warzywami, ryba pieczona, ryba z piekarnika, ryba pieczona

wtorek, 21 stycznia 2014, baaaraneeek

Polecane wpisy