NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik gotowany

„To bez wątpienia jeden z najlepszych serników, jakie kiedykolwiek jadłam. Trzy warstwy ciasta przełożone delikatną, kremową i przepyszną masą serową. A wszystko to w polewie czekoladowej. Jedynym minusem tego ciasta może być jego wysokość – następnym razem przygotuję je z 1 kg sera, aby wyszło nieco wyższe”

Sernik gotowany

Składniki:

Ciasto:

  • ½ kg mąki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy (16 g)

Masa serowa:

  • 70 dag sera zmielonego dwu lub trzykrotnie lub serka śmietankowego na serniki „z wiaderka”*
  • ¾ kostki miękkiego masła
  • 1 budyń waniliowy
  • ½ szklanki mleka
  • 4 jajka, osobno żółtka i białka
  • 1 szklanka cukru pudru

Polewa czekoladowa:

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 25 g masła
  • 5 łyżek mleka

*serek śmietankowy z "wiaderka" powinien mieć bardzo zwartą i gęstą konsystencję, polecam np. serek "Mój Ulubiony" firmy Wieluń. Jeśli nie ma zwartej konsystencji należy go bardzo dokładnie odcedzić na sicie wyłożonym np. gazą.

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski a następnie zagnieść z nich gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić je na 3 części.
  2. Trzy prostokątne blachy do pieczenia (23*38 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Ciasto rozwałkować na cienkie placki, następnie przełożyć je do  przygotowanych form.
  4. Wstawić blaszki do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez około 15-20 minut.
  5. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstawić je do całkowitego ostygnięcia.

Masa serowa:

  1. Żółtka, cukier, masło i ser zmiksować w dużym garnku.
  2. Przełożyć garnek na piec i podgrzewać na małym ogniu przez około 7 minut, aż masa zacznie się gotować, mieszając od czasu do czasu trzepaczką.
  3. Proszek budyniowy wymieszać z mlekiem.
  4. Białka ubić na sztywną pianę.
  5. Kiedy składniki się połączą i zaczną gotować, dodać budyń, ciągle mieszając zagotować, gotować na małym ogniu przez kolejne 2 minuty, energicznie mieszając. Zestawić z ognia. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  6. Masę serową podzielić na 2 części.
  7. Wystudzone placki przekładać od razu ciepłą masą serową.

Polewa czekoladowa:

Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki. W rondelku roztopić masło, dodać mleko oraz czekoladę.

Podgrzewać na małym ogniu aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki dokładnie połączą.

Polewę wylać od razu na ciasto.

Ciasto wstawić do lodówki na całą noc aby dokładnie zastygło. 

Sernik gotowany

Sernik gotowany

źródło przepis: „świąteczne ciasta 1/2013”

sobota, 18 stycznia 2014, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2014/01/19 15:19:11
Wygląda cudownie. Uwielbiam sernik polany czekoladą.
-
2014/01/20 18:55:19
Pychotka, Uwielbiam przekładane serniki, a do tego oblane czekoladą. Mniam:)
-
2014/01/26 10:49:43
wygląda bardzo smakowicie, szybka klasyka akurat na niedzielne pogaduszki przy kawie
-
Gość: Czytelniczka, *.dynamic.chello.pl
2016/03/19 12:54:04
Sernik wyszedł pyszny!
tylko dałam 1 kg sera i kostke masła.
-
2016/03/21 22:31:49
Cieszę się, że smakował! :) :)