NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Surówka z kapusty

„Surówka z białej kapusty z dodatkiem jabłka, marchewki oraz ogórka kiszonego. Całość wymieszana z majonezem (możemy go również zastąpić gęstą śmietaną). Doskonała jako dodatek do obiadu”

surówka z kapusty, surówka z białej kapusty, surówka z marchewką

Składniki:

  • 1 mała kapusta (ok. 1,2 - 1,5 kg)
  • 2 jabłka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

  1. Kapustę cienko poszatkować. Wrzucić ją do gotującej się wody na 2-3 minuty, następnie dokładnie odcedzić. Przełożyć do miski, posolić i wymieszać.
  2. Cebulę posiekać w bardzo drobną kosteczkę.
  3. Jabłko oraz marchew obrać i oczyścić i zetrzeć na tarce – marchewkę na najmniejszych oczkach a jabłko i ogórka na największych. Przełożyć do miski.
  4. Dodać majonez, śmietanę, sok z cytryny oraz cukier, doprawić świeżo mielonym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.

surówka z kapusty, surówka z białej kapusty, surówka z marchewką

czwartek, 16 stycznia 2014, baaaraneeek

Polecane wpisy